Zajednica Talijana Vižinada

Zajednica Talijana Vižinada osnovana je 19. lipnja 1992. godine, a danas ima 250 članova te brojne simpatizere. Sve do 1992. godine pripadnici talijanske nacionalne manjine bili su učlanjeni u Zajednicu Talijana u Poreču. Zasluga za osnivanjem Zajednice Talijana pripada nekadašnjem djelatniku Hrvatske pošte u Vižinadi, Antoniju (Toniju) Boccatiju, koji smatra da osnivanje  Zajednice treba zapisati „zlatnim slovima u povijesnu knjigu o Vižinadi“. Naime, nakon gotovo pedeset godina počelo je sustavno organiziranje pripadnika onih koji su nekada u Vižinadi (u mjestu i u općini) bili većina, a danas su postali nacionalna manjina. Zadatak Zajednice Talijana nije bio veličanje prošlosti i traganje za vlastitim (izgubljenim) identitetom, već se Zajednica u samim počecima nastojala nenametljivo, ali aktivno uključiti u život Vižinade, bez obzira na izmijenjene političke, kulturne i gospodarske prilike.

Na čelu Zajednice Talijana u Vižinadi bili su Antonio Boccati – osnivač i njezin prvi predsjednik, zatim Tulio Ritoša, a od 2010. godine do danas Neda Šainčić Pilato. Zamjenik je Marino Ferenac. Na čelu Izvršnog odbora je Vesna Radešić,  a na čelu Garantnog vijeća je Fulvio Circota. Predsjednik  Brass Banda – Banda d’ottoni je Adriano Zaulović (Bauli).

Nova zgrada sjedišta Zajednice otvorena je nakon višegodišnjeg napornog rada na obnovi gotovo srušene zgrade, a otvorenje je svečano upriličeno 5. prosinca 2014. godine, uz nazočnost tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića, veleposlanice Republike Italije u Hrvatskoj gospođe Emanuele D’ Alessandro, predsjednika Talijanske Unije RH i saborskog zastupnika gospodina Furia Radina, predsjednika Izvršnog odbora Talijanske unije gospodina Maurizia Tremula, predsjednika Narodnog sveučilišta iz Trsta gospodina Fabrizia Somme, zamjenice župana Istarske županije gospođe Giuseppine Rajko, predsjednice naše Zajednice Nede Šainčić Pilato, načelnika Općine Vižinada gospodina Marka Ferenca te mnogobrojnih gostiju, gradonačelnika i načelnika općina.

Zajednica se financira sredstvima Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije, putem Talijanske Unije i Narodnog sveučilišta u Trstu. Neosporan je značaj Zajednice Talijana u Vižinadi čije su aktivnosti u stalnom uzletu i namijenjene su svim dobnim skupinama njezinih članova i simpatizera, a uključuju brojne kulturno-umjetničke događaje.

Tradicija Brass Banda (Limene glazbe) seže od kraja 19. u početak 20. stoljeća. Glazba je uspješno djelovala pod vodstvom pokojnog dirigenta Klaudija Žigantea od samog osnutka do 2012. godine. Od 2013. godine orkestar preuzima prof. Alen Bernobić. Te iste godine se prvi puta u deset godina otvara prva grupa za mlade polaznike, u koju se upisalo 20 mladih. Danas taj broj seže do 35 mladih, aktivnih članova, i desetak polaznika solfeggija. Osim podmlatka, orkestar je napravio i vidljive pomake na području repertoara koji je veoma šarolik i poseban. Osnovana je još jedna glazbena podskupina nazvana “Funk Off Band“, koja pod vodstvom Alena Bernobića maksimalno iskazuje svoje iznimno glazbeno umijeće.

Od 2001. godine djeluju mini pjevači i solo pjevači pod vodstvom učiteljice Diane Bernobić Sirotić. Posljednjih godina djeluje i dječja radionica kreativnog plesa pod vodstvom učiteljice Chiare Sirotić te mješoviti pjevački zbor „Armonia“ pod vodstvom učiteljice Antonele Picinić Šimonović. No tu su i brojni drugi novi sadržaji i aktivnosti, poput knjižnice i čitaonice, radionice decoupagea, likovnog natjecanja Ex Tempore i ostalih.

U Vižinadi je nekoć djelovala talijanska osnovna škola koja je ukinuta 1954. godine. Od 1998. do 2004.godine tečaj talijanskog jezika organizirala je Zajednica Talijana, a od 2005. godine talijanski jezik je uvršten u program osnovne škole kao izborni jezik kojeg trenutno uči preko 90 učenika. Od iznimne je važnosti što je od 2021. godine godine organiziran i tečaj za predškolsku skupinu u vrtiću, koji vodi prof. Maja Šimonović Cvitko.

Sve navedene aktivnosti podupire Talijanska Unija, sredstvima Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije, Autonomne Regije Furlanije i Julijske krajine koja su alocirana putem Talijanske Unije i Narodnog sveučilišta u Trstu.  

Kontakt

Neda Šainčić Pilato
Tel. +385 (0) 99 423 0550
e-mail: [email protected] 
Facebook: https://www.facebook.com/comunitadegliitaliani.visinada