Boćarski klub Vižinada

Boćarski klub „Vižinada“ osnovan je 1968. godine, kao sekcija, u sastavu Sportskog društva „Vižinada“ iz Vižinade. Inicijativu za osnivanje boćarskog kluba pokrenuli su ugledni i zaslužni boćarski djelatnici Vižinade – Ferenac Jordan, Vižintin Umberto i Mengot Silvano. Boćarski klub je jedan od klubova s najduljim sportskim djelovanjem na području Poreštine, odmah poslije boćarskog kluba „Istra Poreč“ iz Poreča i boćarskog kluba „Aldo Labinjan“ iz Višnjana. Od 1993. godine boćarski klub „Vižinada“ djeluje kao samostalni klub i konstantno se natječe u ligaškom natjecanju Županije Istarske. Jedan od najboljih boćara ovog boćarskog kluba, čiji su uspjesi i rezultati, zabilježeni na nivou države, zasigurno je Berto Vižintin, koji je tragično završio svoj mladi život u 20.-oj godini života. Bio je omladinski prvak Hrvatske u disciplini pojedinačno klasično i stalni član hrvatske reprezentacije. U spomen na njega svake se godine, počevši od 1979. godine, treće subote u mjesecu lipnju, održava tradicionalni memorijalni boćarski turnir „Berto Vižintin“, koji je međunarodnog karaktera i jedan od najprestižnijih boćarskih turnira u Istri. Od 2021. godine ovaj je memorijalni turnir promijenio ime u „Berto i Branko Vižintin“ čuvajući uspomenu i na pokojnog brata Branka, koji je isto tako bio izvrstan boćar i tragično završio svoj život u saobraćajnoj nesreći.

Boćarski klub „Vižinada“ se financira dijelom iz Proračuna Općine Vižinada, a dijelom iz donacija donatora – gospodarstvenika i drugih osoba s područja Općine Vižinada, koji su prepoznali kvalitetu, snagu i organiziranost ovog uglednog sportskog kolektiva. Sjedište boćarskog kluba je u Vižinadi na adresi Vižinada 18a.

Klub raspolaže s lijepo uređenim četverostaznim boćalištem i pratećim sadržajima.

Boćarski klub i njegovi članovi vrlo su primjetni i angažirani u društvenim aktivnostima lokalne zajednice, razvijaju i unapređuju svoje veze i odnose sa srodnim i drugim organizacijama i udrugama civilnog društva, a posebno je dobra suradnja s Općinom Vižinada i Zajednicom Talijana Vižinada.

Zasluge i priznanja za dobar rad i angažiranu sportsku aktivnost kluba pripadaju svim članovima boćarskog kluba, a posebno predsjedniku kluba  Radešić  Patriku (091 5114359), njegovu zamjeniku Fatorić Đordanu (091 5837954) i tajniku Bajkin Serđu (099 7965844).