Kultura, sport i civilno društvo

Na području općine djeluje nekoliko sportskih klubova i udruga koje svojim aktivnostima promiču razvoj sporta, kulture i civilnog društva. Općina Vižinada redovito financijski i logistički potpomaže sve koji djeluju unutar segmenta kulture, sporta i civilnog društva, koje je jedan od temelja funkcioniranja naše općine. Organizacije civilnog društva svojim djelovanjem zapravo upotpunjuju rad općine kao jedinice lokalne samouprave, a zajednička suradnja i međusobna potpora rezultiraju brojnim programima koji umnogome donose dobrobit i povećavaju kvalitetu života stanovništva.

U segmentu kulture pokretač i organizator brojnih kulturnih aktivnosti je Zajednica Talijana Vižinada u čijoj se nadležnosti nalaze plesne i pjevačke skupine, poznati brass band Banda d’ottoni Visinada – Brass band ZT Vižinada te organizacija raznih radionice za mlade i starije, kao i događaji iz kulture, poput likovne izložbe Ars Sacra.

U okviru djelovanja Turističke zajednice organiziraju se različiti kulturni eventi, među kojima je i poznati Hommage a Carlotta Grisi te brojni koncerti, predstave, kulturna predavanja i izložbe.

Intenzivna je suradnja i s drugim ustanovama u području kulture, kao što je Gradska knjižnica Poreč, s kojom zajedno organiziramo Festival čakavskog pjesništva „Verši na šterni“. Kao centralno mjesto kulture i svega što Vižinada predstavlja zaživio je Centar za posjetitelje Maraston, u kojem će se gostima prezentirati kulturna baština i običaji putem najmodernijih tehnologija, ali i mjesto u kojem će se kroz razne degustacijske radionice omogućiti doživljaj tradicije.

Akti vezani uz djelovanje organizacija civilnog društva: