Dobrodošli u Vižinadu

Vižinada je slikovito mjesto smješteno na brdu južnog ruba doline rijeke Mirne, s kojeg se prostire nadaleko poznat pogled na okolne prirodne ljepote, vinograde i maslinike. Nalazi se u unutrašnjosti, u zapadnom dijelu Istre, ali je od Poreča udaljena samo desetak kilometara.

Vižinada broji oko 1200 stanovnika, i mjesto je zanimljive povijesti koja seže daleko unatrag, s obzirom da je zbog svog geografskog i prometnog položaja bila naseljena još u prapovijesti te kroz rimsko doba i srednji vijek. Danas je Vižinada moderna i razvijena općina u kojoj se stanovništvo bavi poljoprivredom, turizmom i raznim oblicima gospodarskih djelatnosti, ali i općina koja njeguje svoju kulturnu baštinu i tradiciju. Za svakoga tko posjeti Vižinadu ona postaje mjesto najljepših doživljaja, bilo da je riječ o autohtonim proizvodima poput vina, pršuta i maslinovog ulja, sjajnim smještajnim kapacitetima, netaknutoj prirodi i brojnim pješačkim i biciklističkim stazama, ili djelićima povijesne ostavštine koja je vidljiva na svakom koraku.

U sastavu Općine Vižinada su naselja Bajkini, Baldaši, Brig, Bukori, Crklada, Ćuki, Danci, Ferenci, Filipi, Grubici, Jadruhi, Lašići, Markovići, Maštelići, Mekiši kod Vižinade, Narduči, Ohnići, Piškovica, Staniši, Trombal, Velići, Vižinada-Visinada, Vranići kod Vižinade, Vranje Selo, Vrbani, Vrh Lašići i Žudetići.