Župan Flego na radnom sastanku s predstavnicima Općine Vižinada

Istarski župan Valter Flego danas je održao radni sastanak s predstavnicima Općine Vižinada, na čelu s načelnikom Markom Ferencom koji ga je upoznao s tekućim projektima i investicijama. Prema njegovim riječima, Općina je napore usmjerila na privlačenje financijskih sredstava iz različitih fondova kako bi realizirala svoje prioritetne projekte. Jedan od njih je izgradnja kanalizacijskog sustava za koji su bespovratna sredstava dobivena iz europskog programa IPARD te se u projekt uključio i IVS – Istarski vodozaštitni sustav. Župan Flego je ujedno obišao gradilište kanalizacijskog sustava pohvalivši Općinu Vižinadu na ulaganjima u infrastrukturu.

„Hvalevrijedan je i projekt rekonstrukcije i modernizacije javne rasvjete kojim je Općina pokazala i svoju ekološku osviještenost odabravši upravo energetski učinkovitu tehnologiju“, kazao je župan Flego.

Na sastanku se razgovaralo i budućim projektima – izgradnji kružnog raskrižja, te završetku rekonstrukcije kuće Maraston na trgu u kojoj bi se uspostavio kulturno-turistički centar Vižinada i galerija Carlote. Prva je faza, kazao je načelnik Ferenac, završena zahvaljujući sredstvima Regije Veneto, a u tijeku je izrada projektne dokumentacije koju se namjerava kandidirati na natječaj Ministarstva turizma te na mjeru 7. Programa ruralnog razvoja. Govoreći o ruralnom turizmu, načelnik je župana upoznao s porastom noćenja te sve većim interesom za Vižinadom kao turističkom destinacijom. Naime, protekle godine zabilježeno je 22 tisuće noćenja, što iznosi 20% više nego ranije. Tome je pridonio i županijski projekt Parenzana – Put zdravlja i prijateljstva, koji privlači sve veći broj biciklista. Župan Flego je istaknuo kako je upravo cikloturizam jedan od vida obogaćivanja turističke ponude, posebice van glavne sezone.

Načelnik Ferenac iskoristio je priliku i kako bi se Istarskoj županiji zahvalio na pomoći oko izgradnje Lovačkog doma čije je otvaranje predviđeno na jesen, u sklopu obilježavanja Dana Općine Vižinada.

Župan Flego obišao je i novouređene prostorije Zajednice Talijana Vižinada te dječji vrtić.