Završena prva faza obnove crkve sv. Barnabe u Vižinadi

Krajem rujna ove godine započeli su radovi prve faze obnove crkve sv. Barnabe u Vižinadi, i oni su sad kompletno gotovi. Tako je na ovom vrijednom kulturnom spomeniku sa statusom preventivno zaštićenog kulturnog dobra obnovljeno pročelje, napravljena statička sanacija te zamijenjena vanjska stolarija. Radovi su bili od iznimne važnosti kako bi se od atmosferskih utjecaja prvenstveno zaštitile vrijedne freske u unutrašnjosti crkvenog zdanja, dok su ujedno sanirane i pukotine čime su se stabilizirali postojeći zidovi. Radove vrijedne 393.000 kuna obavila je tvrtka Kapitel d.o.o. iz Žminja, a stručni nadzor Istra Inženjering d.o.o. iz Poreča. S obzirom na status i kulturni značaj, ovaj sakralni objekt obnavljao se u skladu s posebnim uvjetima Ministarstva kulture i Konzervatorskog odjela u Puli.

Investicija je financijski pokrivena iz više izvora, pa je Ministarstvo kulture i medija dalo 100.000 kuna, Regione del Veneto 135.000 kuna, Župa sv. Jeronima Vižinada 18.800 kuna i Zajednica Talijana Vižinada 3.800 kuna, dok je preostalih 135.000 kuna izdvojila Općina iz svog proračuna.

Odlična vijest je da obnova crkve sv. Barnabe neće stati na ovim radovima, jer je Općina prije nekoliko dana na trenutačno dostupne natječaje prijavila projekt druge faze radova. Oni će obuhvatiti uređenje interijera crkve (podove i klupe) te sanaciju krova. Regione del Veneto već je za tu drugu fazu odobrila 18.400 eura na čemu im najiskrenije zahvaljujemo.