Započeli radovi na pročelju crkve Sv. Barnabe, vrijednog kulturnog dobra

Crkva sv. Barnabe u Vižinadi vrijedan je kulturni spomenik sa statusom preventivno zaštićenog kulturnog dobra od 2021. godine, a prije nekoliko dana započeli su radovi na obnovi njezinog pročelja. Restaurirat će se vanjska žbuka te zamijeniti vanjska stolarija, ukupno tri prozora i ulazna vrata, s ciljem da se od atmosferskih utjecaja prvenstveno zaštite freske u unutrašnjosti crkvenog zdanja. Također, radovi podrazumijevaju i sanaciju pukotina čime će se stabilizirati postojeći zidovi. Crkva sv. Barnabe izgrađena je u 12. ili 13. stoljeću, dok je dodatno pregrađena i povišena u 17. ili 18. stoljeću. S obzirom na status i kulturni značaj, ovaj sakralni objekt obnavlja se u skladu s posebnim uvjetima Ministarstva kulture i Konzervatorskog odjela u Puli.

Kao izvođač radova na javnom natječaju je odabrana tvrtka Kapitel d.o.o. iz Žminja, dok će nadzor radova obavljati tvrtka Istrainženjering d.o.o. po cijeni od 13.250 kuna s PDV-om.

Ukupna vrijednost radova iznosi 379.406,25 kuna s PDV-om. Regione del Veneto odobrila je u tu svrhu 135.000 kuna (18.000 eura) i 100.000 kuna daje Ministarstvo kulture i medija. U financiranju kao partneri također sudjeluju Župa sv Jeronima s 18.500 kuna te Zajednica Talijana Vižinada s 3500 kuna. Župa i Općina prijavile su ostatak investicije na javni natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, kako bi iznos vlastitog učešća bio što prihvatljiviji.

Radovi na ovom crkvenom zdanju predstavljaju očuvanje neprocjenjivih kulturnih dobara te su od interesa za cijelu zajednicu. Crkva Sv. Barnabe je tijekom ljetnih mjeseci otvorena za turiste i posjetitelje čime se pridonosi obogaćivanju turističke i kulturne ponude mjesta. TZ Vižinada je 2021. godine ispred crkve postavila informativnu tablu s opisom crkve i fresaka na četiri jezika. Nakon što završe radovi obnove crkva će biti otvorena i u duljem razdoblju tijekom godine, a u planu je da se u suradnji s Općinom Vižinada, Zajednicom Talijana Vižinada, TZ Vižinada i područnom Osnovnom školom u crkvi organiziraju predavanja, izložbe i manji koncerti duhovne glazbe na koje će dolaziti mještani općine, susjednih općina, turisti i posjetitelji. Uz to, u crkvi će se nakon obnove održavati i svete mise za prigodne svetkovine, kao i pripreme za sakramente za vjernike s područja župe i šire.