XXIX. Susret čakavskih pjesnika VERŠI NA ŠTERNI

Gradska knjižnica Poreč poziva vas na XXIX. Susret čakavskih pjesnika VERŠI NA ŠTERNI i promociju istoimene zbirke pjesama, koji će se održati u subotu, 11. lipnja 2022. godine u 19 sati u Vižinadi na Battistellinoj šterni.

Ove je godine svojih 226 novih i neobjavljenih pjesmama prijavilo 90 autora. Ovogodišnji izbornik, poštovani docent, dr. sc. Filip Galović izabrao je 60 pjesama za tiskanje u zbirci pjesama XXIX. Verši na šterni. Izbornik dr.sc. Filip Galović rođen je u Splitu, docent je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu gdje predaje više predmeta iz jezikoslovlja, prvenstveno iz područja dijalektologije. Voditeljem je znanstvenog projekta Dijalektološka i sociolingvistička istraživanja hrvatskoga jezika te je suradnikom na više drugih projekata. Svoje brojne dijalektološke studije, s naglaskom na čakavske idiome, temelji na sustavnim terenskim istraživanjima, a svojim angažmanom u suradnji s lokalnim institucijama te kroz svoj znanstveni i nastavni rad njeguje mjesne govore i hrvatsku kulturnu baštinu. Autor je dviju knjiga te mnogih znanstvenih i stručnih radova, uredio je više dijalektalnih pjesničkih i proznih knjiga te objavio popratne studije u njima, a redovito sudjeluje na domaćim i međunarodnim skupovima predstavljajući široj javnosti neraskidivu vezu hrvatskog jezičnog identiteta i njegove baštine, tradicije i kulture.

Organizator manifestacije i izdavač zbirke je Gradska knjižnica Poreč, u čijoj je nakladi tiskano 600 primjeraka Verši. Ovogodišnje likovno rješenje potpisuje akademska slikarica Tea Bičić, a grafičko rješenje i oblikovanje povjereno je Enriki Vežnaver Vidović iz studija “na broju 8“.

U 19 sati oko Battistelline šterne okupit će se pjesnici koji će kazivati svoje stihove, a izbornik, doc.dr.sc. Filip Galović, predstavit će zbirku te će tako ova vrijedna pjesnička manifestacija nastaviti svoju višedesetljetnu tradiciju.

Domaćin i suorganizator susreta je Općina Vižinada, a pokrovitelji manifestacije su Grad Poreč, Istarska županija – Upravni odjel za kulturu i zavičajnost te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.