Vižinada nezaobilazno mjesto dobre zabave i okusa tradicije

Vižinada 10. kolovoza 2018. – Godine se nižu, a tradicija nam je i dalje jedna od najvećih vrijednosti koju imamo. Stoga ćemo i ovoga ljeta, 14. kolovoza, na ulicama Vižinade po dvadeset i drugi put upriličiti nadaleko poznatu manifestaciju Slatka Istra. Središte ovog tradicionalnog okupljanja bit će na starogradskom trgu, uz Battistellinu šternu, otkuda će se širiti aromatični mirisi dobro nam poznatih kolača iz nekih davnih vremena, nastali uz neprocjenjivi trud i volju naših vrijednih istarskih majstora i majstorica.​​​​​​​

Program počinje u 18 sati, a kako tradicija ne bi otišla u zaborav i kako bi se nastavila prenositi na buduće generacije, više od stotinu sudionika manifestacije na stol će staviti svoje fritule, kroštule, cukerančiće, paštine, pandešpanje, pince, breskvice, bucolaje i povetice. U ponedjeljak poslijepodne vrijedni vozači volonteri raspršit će se po cijeloj Istri kako bi od domaćica i domaćina preuzeli kolače koji su kruna manifestacije. Stručni žiri ocijenit će najkvalitetnije okuse u ovoj slatkoj ponudi te dodijeliti posebno priznanje najboljim sudionicima 22. Slatke Istre.

Svi kolači bit će izloženi narednog dana, u utorak 14. kolovoza, na Battistellinoj šterni i prodavat će se u humanitarne svrhe – za kupnju školskih udžbenika učenika osnovne škole te za socijalno potrebite obitelji s područja Općine Vižinada. Posebni gosti manifestacije bit će predstavnici Sladke Istre iz Kopra te predstavnici LAG-a Središnja Istra s pazinskim cukerančićom. Naravno, nezaobilazan dio ove slatke priče je i degustacija vina vinara s područja Vižinade. Osim kolača bit će tu i bogata gastro ponuda.

Poseban dodatak manifestaciji ove godine je stručno predavanje Ivone Orlić pod nazivom „Tradicijske prehrambene navike u Istri”, a koje će se održati u 18,30 sati u novoobnovljenoj kući Maraston, vižinadskom centru za posjetitelje. U kući Maraston će biti upriličena i radionica izrade tradicionalnog istarskog kolača – cukerančića, a koju će pokazivati vrijedne domaćice, višestruko nagrađivane na Slatkoj Istri. Posjetitelji će se tako moći upoznati sa sastojcima i načinom izrade cukerančića, a naposljetku moći će ih i degustirati.

Osim toga u kući Maraston organizirani je program za one najmlađe u vidu likovnog stvaralaštva kako bi svojom kreativnošću izrazili svoje viđenje Slatke Istre. Likovni radovi moći će se pogledati od 19,30 sati u potkrovlju kuće Maraston.

Cijelovečernji program biti će upotpunjen i zabavnim programom u kojem će nastupiti Tu i tamo band, DJ Alex Sabattini te Mauro Staraj i La banda.

Sljedećeg dana, 15. kolovoza, u Vižinadi je organiziran program povodom blagdana Svete Marije Vele. Započinje u 11 sati svečanom misom u Crkvi Svete Marije na Božjem Polju i proslavom uznesenja Blažene djevice Marije. Slijedi zabavna večer s početkom u 19 sati na središnjem vižinadskom trgu, a sve prisutne zabavljat će Limena glazba Zajednice Talijana Vižinada s gostima iz Puhačkog orkestra „Naša sloga“ Babići te Farabuti Band i popularna Lidija Bačić Lille.

Pridružite nam se u Vižinadi 14. i 15. kolovoza te uživajte u mirisima, okusima i tradiciji Istre!

TZ Općine Vižinada