Vižinada nezaobilazno mjesto dobre zabave i okusa tradicije

Na konferenciji za medije danas su načelnik Općine Vižinada i predsjednik njene Turističke zajednice Marko Ferenac i pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Vižinada Gordana Bottezar najavili Slatku Istru i proslavu Svete Marije Vele u Vižinadi.

Središte Vižinade bit će 14. kolovoza nezaobilazno mjesto za svakoga željnog dobre zabave i okusa tradicije. Na starogradskom trgu, uz Battistelinu šternu, baš uoči blagdana Vele Gospe, otpočet će dvadeset i prva po redu manifestacija Slatka Istra. Prošlost će tako skoknuti do sadašnjosti, pa će vrijedne ruke istarskih majstorica i majstora predstaviti tradicionalne kolače, baš kao u neka davna vremena. Program počinje u 18 sati, a kako tradicija ne bi otišla u zaborav i kako bi se nastavila prenositi na buduće generacije, više od stotinu sudionika manifestacije na stol će staviti svoje fritule, kroštule, cukerančiće, paštine, pandešpanje, pince, breskvice, bucolaje i povetice. Tu je i poseban izbor domaćih kolača pod nazivom “istarske užance”. U nedjelju poslijepodne vrijedni vozači volonteri raspršit će se po cijeloj Istri kako bi od domaćica preuzeli kolače koji su kruna manifestacije. Stručni žiri ocijenit će najkvalitetnije okuse u ovoj slatkoj ponudi te dodijeliti posebno priznanje najboljim domaćicama.

Svi kolači bit će izloženi narednog dana, u ponedjeljak, pokraj šterne i prodavat će se u humanitarne svrhe – za kupnju školskih udžbenika učenika osnovne škole te za socijalno potrebite obitelji s područja Općine Vižinada. Posebni gosti manifestacije bit će predstavnici Sladke Istre iz Kopra koji će izložiti svoj promidžbeni materijal. Naravno, nezaobilazan dio ove slatke priče je i degustacija vina višestruko nagrađivanih vinara s područja Vižinade. Osim kolača bit će tu i raznolika, bogata gastro ponuda te šaroliki štandovi na kojima će se prodavati domaći proizvodi, igračke, ručno rađeni predmeti…

Poseban dodatak manifestaciji je cooking show koji će se odvijati pokraj šterne, a za njega će biti zaslužni pobjednici ovogodišnjeg kulinarskog televizijskog natjecanja “321 kuhaj!”, Kristijan Benić i Martin Špaček. Ovi će majstori kulinarstva spremati mirisne fritule koje će se degustirati zajedno s vinima, ali i druga iznenađenja za nepca svih posjetitelja.

Glazbeni i zabavni program započet će u 19.30 nastupom mažoretkinja iz Višnjana, a potom slijedi koncert Limene glazbe Zajednice Talijana Vižinada i Puhačkog orkestra Glazbenog društva “Spinčići” iz Kastva. Dobar provod zajamčen je koncertom Maje Šuput i Ribalta Banda u 21 sat, nakon čega će u 22 sata biti dodijeljene nagrade za najbolje kolače Slatke Istre 2017.

Sljedećeg dana, 15. kolovoza, u Vižinadi je organiziran program povodom blagdana Svete Marije Vele. Započinje u 11 sati svečanom misom u Crkvi Svete Marije na Božjem Polju i proslavom uznesenja Blažene djevice Marije. Slijedi zabavna večer s početkom u 20 sati na središnjem vižinadskom trgu, a sve prisutne zabavljat će mladi pjevači Istre iz Udruge Mali veliki mikrofon te Grupa Vigor i Farabuti Band.

Pridružite nam se u Vižinadi 14. i 15. kolovoza te uživajte u mirisima, okusima i tradiciji Istre!

TZ Općine Vižinada