Vižinada će od države dobiti novac za rekonstrukciju igrališta Fabrika

Ministrica Nikolina Brnjac u ponedjeljak 25. rujna u Zagrebu je uručila ugovore za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2023. godini. Ugovore vrijedne 4.059.199 eura potpisali su predstavnici 87 županija, gradova i općina čiji projekti će biti sufinancirani temeljem provedenog Natječaja za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina.

Među lokalnim samoupravama koje su potpisale ugovor bila je i Općina Vižinada i njezin načelnik Marko Ferenac. Tako će Općina Vižinada dobiti od Ministarstva turizma i sporta 41.194,98 eura za rekonstrukciju nogometnog igrališta Fabrika površine 6200 m2. Taj novac namijenjen je za rekonstrukciju travnjaka, izradu drenaže, postavljanje sustava automatskog navodnjavanja te nabavu sportskih rekvizita i opreme za održavanje kondicijskih i sportskih treninga za lokalne sportaše.

“Vrijednost potpisanih ugovora je veća od 4 milijuna eura. Uskoro, 30. rujna 2023., na snagu će stupiti Pravilnik o programu javnih potreba u sportu. To je jedinstveni dokument koji ćemo donijeti po prvi puta, a objedinjuje sve programe i projekte središnje države važne za razvoj sporta. Za županije, gradove i općine velika je prednost činjenica da će javni poziv za infrastrukturu i velika međunarodna natjecanja biti provedeni u godini koja prethodi godini za koju se donosi proračun, čime će predstavnici jedinica lokalne i regionalne razine moći kvalitetnije i transparentnije planirati svoje aktivnosti”, rekla je ministrica Brnjac.

Općina Vižinada najiskrenije zahvaljuje Ministarstvu turizma i sporta na prepoznavanju projekta rekonstrukcije igrališta Fabrika, jer su ciljevi ovog projekta vezani za što veću uključenost djece i stanovnika Općine Vižinada u sportske aktivnosti i rekreaciju. S vremenom će cijela priča rezultirati povećanjem kvalitete života i omogućiti većem broju stanovnika aktivno provođenje slobodnog vremena, a samim time i poticanje na međusobna druženja. Cilj je potaknuti što veći broj mladih, posebno djecu i adolescente, da se bave sportom i borave na svježem zraku, a potreba za kvalitetnim prostorom za takve aktivnosti najviše je došla do izražaja tijekom pandemije.

“Kad sve bude gotovo, i zahvaljujući novcu koji ćemo dobiti od Ministarstva, nogometno igralište Fabrika napokon će biti prikladno uređeno za odvijanje treninga i sportskih utakmica nogometnog kluba Vižinada, ali i za potrebe ostalih sportskih klubova. Jednako tako, koristit će ga osmoškolci iz PŠ Vižinada i polaznici našeg lokalnog dječjeg vrtića za održavanje treninga i sportskih natjecanja, te za održavanje sportskih događaja. Iznimno se veselimo što ćemo im omogućiti da dane provode u zdravim, sportskim aktivnostima na prostoru koji je posve adekvatno uređen za tu svrhu”, istaknuo je načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac.

Ujedno, jedan od specifičnih ciljeva projekta je izbjeći ili ispraviti pogreške na postojećem nogometnom igralištu koje utječu na kvalitetu bavljenja sportom s obzirom na tehničke uvjete i druge propise koje sportske građevine trebaju zadovoljavati kako bi bile odgovarajuće za nesmetano i sigurno obavljanje sportske aktivnosti svim korisnicima, a ujedno i kako bi bile kompatibilne s normativima i standardima propisanim od strane međunarodnih sportskih organizacija za pojedini sport. Planirano je da se projekt provede unutar šest mjeseci, a svakako će se voditi računa da nakon rekonstrukcije igralište bude pogodno i za osobe s invaliditetom.

Inače, nogometno igralište Fabrika izgrađeno je 1954. godine kad je s radom započeo Nogometni klub Vižinada.