VAŽNA OBAVIJEST Preporuke građanima – prevencija širenja virusa COVID19

Nakon što su u pulskoj Općoj bolnici potvrđena dva slučaja koronavirusa (COVID 19) u Istri kod oboljelih osoba iz Labina te da je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije na području Republike Italije, radi prevencije širenja koronavirusa, Općina  Vižinada-Visinada je prihvatila prijedlog Stožera civilne zaštite Istarske županije o potrebi provođenja strožih mjera, imajući u vidu blizinu granice s Italijom i dnevne migracije lokalnog stanovništva.

Slijedom navedenog, načelnik Općine Vižinada-Visinada je donio Odluku u skladu sa zaključcima Stožera za civilnu zaštitu Istarske županije i Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, a obuhvaća sljedeće mjere:

  • Do utorka 14. travnja 2020. godine odgađaju se sve javne manifestacije, kulturna događanja, javni skupovi i sportska natjecanja na području općine Vižinada-Visinada.
    • Udrugama civilnog društva nalaže se zatvaranje prostora kojeg koriste kao i prostora koje te udruge koriste za manifestacije.
    • Preventivno se zatvaraju svi sportski objekti, sportski tereni i igrališta.
    • Nalaže se Turističkoj zajednici  da putem sustava e-visitor evidentira sve pristigle turiste iz Republike Italije, te da informacije o istima dostavi nadležnoj sanitarnoj inspekciji, radi daljnjih postupanja.
  • Općinska uprava od srijede 11. ožujka 2020. godine, ograničit će rad sa strankama. Pozivaju se građani da da svu komunikaciju vrše elektroničkim putem, poštom ili telefonom, osim u slučaju hitnoće.
  • Stožer Civilne zaštite Istarske županije uputio je Nacionalnom stožeru civilne zaštite RH prijedlog za privremenom obustavom rada dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola i fakulteta, o čemu će se javnost biti obaviještena odmah po zaprimanju odgovora Nacionalnog stožera.
  • Građani se i dalje pozivaju na pridržavanje propisanih higijenskih postupanja koja uključuju: češće i temeljito pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, korištenje dezinficijensa za ruke, prilikom kihanja i kašljanja koristiti maramice. Ukoliko osjetite znakove i simptome groznice, upale respiratornih puteva, čak i blage, ali novonastale, ne odlazite u zdravstvene ustanove nenajavljeno, već prije telefonom kontaktirajte svog liječnika ili epidemiologa za dogovor. Kontakt telefon dežurnog epidemiologa u Istarskoj županiji je 098/441 821 ili 098/982 56 87.

Na području općine Vižinada-Visinada nema slučajeva zaraza koronavirusom, stoga nema mjesta panici, ni psihozi, no ovim se preventivnim mjerama želi spriječiti najgori scenarij te osigurati što veća razina zdravstvene zaštite naših građana. U navedenom trebamo podršku svih građana Općine Vižinada-Visinada, i zato molimo za suradnju i maksimalnu odgovornost prema vlastitom zdravlju i zdravlju cijele zajednice.
„Nalazimo se u vrlo izazovnoj situaciji zbog čega je potrebno da se svi zajedno maksimalno pridržavamo usvojenih mjera kako bismo spriječili širenje virusa i time zaštitili naše zdravlje. U ovom trenutku moramo biti vrlo staloženi i smireni te ponašati se odgovorno prema cjelokupnoj zajednici, nikako ne smijemo dopustiti da panika zavlada. Pratit ćemo daljnji razvoj situacije i obavještavati o novostima, te preporučujem svima da prate pouzdane izvore informiranja i pridržavaju se preporuka Nacionalnog i županijskog stožera civilne zaštite.“ rekao je načelnik Općine Vižinada-Visinada Marko Ferenac.