Uz ljubičaste balone i igru obilježili smo Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

S obzirom da smo “Općina prijatelj djece” danas smo imali iznimno važne aktivnosti – obilježili smo Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju. U našem je vrtiću bilo živopisno i veselo, pa su se djeca uključivala u likovne aktivnosti bojanja balona i čarapa kako bi izradila prigodni plakat s natpisom “Svako deseto dijete rodi se prijevremeno”. Plakat je izložen u hodniku vrtića, i veliko hvala svim mališanima i tetama za trud koji su uložili u izradu.

Ljubičasti baloni simbol su prijevremeno rođene djece, a ujedno su bili i odličan poticaj za igru polaznicima našeg vrtića. Tako je organiziran ples s balonima, odnosno, igra Dance-freeze i igra Toplo-hladno (pronađi balon), a obje su oduševile djecu. Povodom dana posvećenog prijevereno rođenoj djeci vrtić je danas posjetila i Manuela Ritoša Kodelja, inače majka blizanaca “palćića”, koji su za ovu posebnu prigodu na glavi ponosno nosili ljubičaste krune. Manuela je sa sobom donijela fotografije svojih dječaka iz dana kad su kao prijevremeno rođene bebe svoje prve dane provodili u bolničkom okruženju, što su sva vrtićka djeca sa zanimanjem gledala. Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju bio je i odlična prilika da se u maloj vrtićkoj knjižnici pronađe priča “Palčica” H. C. Andersena, i upravo se ta knjiga danas čitala tijekom dnevnog odmora u vrtiću.

Druga vrtićka grupa ugostila je mamu Karmen Legović Mekiš čija je kćerkica Gloria kao “palčica” rođena prošle godine, a njezina sestra Donna pohađa grupu kojoj je mama Karmen došla u posjetu.

Inače, u Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 novorođenčadi i taj je broj posljednjih godina u neprekidnom porastu. Ipak, suvremena medicina napravila je značajan pomak u skrbi o “palčićima” od kojih su mnogi izrasli u sretnu i veselu djecu koja ne zaostaju za svojim vršnjacima. Divimo se njihovoj hrabrosti, kao i svim roditeljima koji su iskusili izazove skrbi o prijevremeno rođenoj djeci. Svima im čestitamo i kažemo – veliko bravo!