Uskoro priključenje na novu kanalizaciju

Koncem kolovoza ili početkom rujna započet će priključivanje kućanstva u Vižinadi na novi sustav sanitarne odvodnje s pročišćavanjem otpadnih voda. Gradnja kanalizacije započela je koncem siječnja 2015., a završila je u travnja 2016. s prekidom tijekom lanjskog srpnja i kolovoza, za vrijeme turističke sezone.
 

Radove na gradilištu otežavala je lanjska izuzetno kišovita zima zbog koje su koncem siječnja rokovi za okončanje radova prolongirani do travnja. Kolektor nove kanalizacije dug je oko dva kilometra, a novi pročistač otpadnih voda ima kapacitet dva puta 200 ekvivalenata stanovnika, dakle ukupno 400 ekvivalenata stanovnika.

Sustav je napravljen tako da se sva kućanstva u Vižinadi na njega mogu spojiti. Budući da Vižinada ima oko 200 kućanstava, novi sustav za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda moći će u budućnosti koristiti znatno veći broj korisnika, kaže općinski načelnik Marko Ferenac. Dodajući kako je tehnički pregled objekta obavljen tijekom lipnja, a sada je u tijeku postupak izdavanja uporabne dozvole. Budući da je prva faza kanalizacije izgrađena 2008. i 2009 godine, Hrvatske vode zatražile su ponovno ispitivanje i snimanje cijelog sustava zbog mogućnost da se, zbog određenog broja godina izvan korištenja pojave određene promjene ili oštećenja. Tako je ponovno ispitivanje pokazalo kako je na jednom dijelu došlo do ulegnuća, a kada se to sanira izdat će se uporabna dozvola. Nakon toga, kaže, slijedi sklapanje ugovora s operaterom koji će upravljati sustavom, to bi, dodaje, trebala biti “Odvodnja” Poreč, a potom slijede općinske odluke o odvodnji cijenama te usluge i na kraju, koncem kolovoza i rujna priključivanje korisnika.

Planirana vrijednost radova bila je u početku 5,5 milijuna kuna, ali je zbog dodatnih radova za kojima se naknadno pojavila potreba narasla na 5,9 milijuna kuna. Tu su i drugi troškovi kao što je nadzor i razna potrebna dokumentacija, a sa svime time vrijednost investicije iznosi oko 6,5 milijuna kuna. Najveći dio sredstava u iznosu od 4,2 milijuna kuna osiguran je od strane IPARD programa. Dio investicije koji ne obuhvaća IPARD financira se sredstvima IVS-a. “Radi se o dva milijuna kuna, na čemu smo im neizmjerno zahvalni”, kaže Ferenac i dodaje kako će se ostatak iznosa pokriti iz općinskog proračuna, zapravo kreditnog zaduženja. Naime, kada IPARD općini vrati novac ostat će za vratiti još oko pola milijuna kuna, a to će se pokriti kreditom.