Umjesto na Vrbanovici susret antifašističkih boraca održan u Vižinadi

Tradicionalni skup na kojem se prisjećamo vremena iz Drugog svjetskog rata kada je na području Tara, Kaštelira i Vižinade djelovala 25. vojno-pozadinska stanica Narodnooslobodilačke borbe, umjesto tradicionalno na Vrbanovici, održan je u Vižinadi. U nazočnosti brojnih gostiju i velikog broja mještana ovog kraja, željela se izraziti zahvalnost borcima ove stanice koji su im prije gotovo 80 godina pomagali da opstanu u turbulentnim ratnim vremenima.

Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata Tara, Kaštelira i Vižinade stoga je ocijenilo da borcima ove stanice i narodu toga vremena podignu spomenik kojim će trajno obilježiti vrijeme i žrtvu koju su dali za slobodu. Organizatori manifestacije izmjenjuju se svake godine, a ove je ta čast pripala Općini Vižinada uz sudjelovanje Udruge Antifašističkih boraca i antifašista Poreštine i Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata Poreč. Najavljeno nestabilno vrijeme prisililo je organizatore da se skup ne održi na mjestu gdje su se ti događaji zbivali, na lokalitetu Vrbanovica, nego da se preseli u Vižinadu, u prelijepi, nedavno izgrađeni, Lovački dom.

Na Vrbanovici je jedino delegacija koju su činili načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac, Arduino Matrošević, predsjednik i Dušan Baldaš, član Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreštine položila vijenac na spomenik tamo poginulog Viktora Labinca.

Susretu su nazočili saborski zastupnici Sanja Radolović, Katarina Nemet i Marin Lerotić, župan Istarske županije Boris Miletić, već spomenuti predsjednik UABAH-a Poreč Arduino Matošević, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Poreštine Miro Sošić i predsjednik Kluba iz Vižinade Marčelo Beato, predsjednik Udruge Josip Broz Tito Mario Ljubešić i načelnik Općine Kaštelir-Labinci Đuliano Petrović. Svečanost je otvorena nastupom klape La Parentine, koja je izvela Državnu himnu i svečanu pjesmu Istarske županije “Krasna zemljo”.

Kratkim osvrtom na značaj Vrbanovice, gdje je 27. srpnja 1982. godine otkriveno spomen obilježje, a 1986. godine izgrađen i “Dvor” po uzoru na dvore koje su partizani koristili tijekom Drugog svjetskog rata, Ester Diklić je istaknula da se time željelo zahvaliti 25. vojno-pozadinskoj stanici i svima kojima su za 58 sela, odnosno triju nekadašnjih mjesnih zajednica Tar, Kaštelir i Vižinada donijeli slobodu. Domaćin susreta, načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac prvi se obratio skupu i poručio:

– Zahvaljujući borcima 25. Vojno-pozadinske stanice i danas s povjerenjem možemo gledati u budućnost. Ideali za koje su se borili – humanost, pravednost , ravnopravnost, socijalna pravda i sigurnost, tolerancija i bratstvo među ljudima – predstavljaju za nas motive i inspiraciju za naše sadašnje I buduće djelovanje. Vrijednosti antifašizma na kojima je izgrađena Hrvatska I Europska unija, multikulturalnost i convivenza vrijednosti su koje mi ovdje u Istri njegujemo i živimo. I nitko nam ih neće oduzeti.

Za govornicom su se zatim redali Arduino Matošević, Drago Bačac u ime Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata te župan Istarke županije Boris Miletić.

Arduino Matošević, predsjednik Udruge antifašističkih boraca NOR-a I antifašista Poreč, govorio je o važnosti 25. stanice, njenoj ulozi u regrutiranju antifašističkih boraca u regularne postrojbe, suradnji s narodnooslobodilačkim odborima i lojalnim stanovništvom, te sve većoj pojavi negiranja njene uloge I vrijednosti stvaranih tijekom NOR-a. Naglasio je da je Hrvatska stvorena u drugom svjetskom ratu borbom antifašističkih boraca, ali i da je obranjena I očuvana u Domovinskom ratu pa i dignuta na višu razinu.

Drago Bačac je istaknuo suradnju sa udrugama antifašističkih boraca I antifašista, sve češćim pojavama i pokušajima prekrajanja povijesnih činjenica I povijesti uopće. Ukazao je i na omalovažavanje tekovina antifašizma i djela Josipa Broza Tita bez kojeg, kao ni njegovih partizana, Istra danas zasigurno ne bi bila dijelom Republike Hrvatske.

Boris Miletić, župan Istarske županije istaknuo je podatak da je Istra u domovinskom ratu bila područje s kojega se na mobilizaciju odazvao najveći broj obveznika, njih čak 90 posto. U Istri se antifašizam živi, a poštivanje ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, višejezičnost i multikulturalnost riječju – suživot – u biti je istarskog čovjeka. Pokušaji da se te vrijednosti umanje neće nikome uspjeti. Istaknuo je da je ponosan na Tita i partizane jer oni su u temeljima društva u kojem i danas živimo.

Svečanost je završena kratkim kulturno-umjetničkim programom u kojem je sudjelovala klapa La Pareentine te domjenkom uz tradicionalni fažol i mnogo izvrsnih vižinadskih vina.

Tekst: Slavko Ledić