U Vižinadi proslavljena 25. godišnjica Istarskog boćarskog saveza

Svečanom sjednicom Skupštine, u nazočnosti brojnih gostiju, uzvanika i uglednika ne samo iz svijeta boćanja, već i iz općenito sportskog, društvenog i političkog života Istre, koja je održana u subotu 14. travnja 2018. godine u Domu kulture u Vižinadi, Istarski boćarski savez je proslavio svojih prvih 25 ponosnih godina postojanja.

Nakon odavanja počasti minutom šutnje svim preminulim boćarima i boćarskim aktivistima nazočnima se obratio predsjednik IBS-a Franko Buda koji se u prigodnom izlaganju prisjetio svih najvažnijih događaja u životu saveza u proteklih četvrt stoljeća, kao i najistaknutijih uspjeha, dostignuća i ostvarenja istarskih boćarica, boćara i klubova koji se zaista imaju s čime pohvaliti. Buda se zahvalio i svima koji su u proteklih 25 godina svojim marljivim, gotovo u cijelosti volonterskim radom dali svoj veliki doprinos kako bi IBS  do danas izrastao u ne samo najbrojniji i jedan od najorganiziranijih i najuspješnijih županijskih boćarskih saveza, već i u jedna od najorganiziranijih, najbrojnijih i najuspješnijih granskih sportskih saveza u Istri.
U proteklih 25 godina istarske su boćarice i boćari na službenim međunarodnim natjecanjima, seniorskim, mlađeseniorskim i juniorskim svjetskim i europskim prvenstvima, mediteranskim i svjetskim igrama osvojili ukupno 19 zlatnih, 23 srebrne i 36 brončanih medalja, a Valter Ivančić je sa ukupno osvojenih 19 medalja u svim uzrastima najtrofejniji hrvatski boćar na međunarodnim natjecanjima svih vremena. Istarski su klubovi u tom periodu osvojili jedan europski (Trio Buzet), te 11 hrvatski naslov prvaka (Trio Buzet 6, Istra Poreč 4, Labin boćarice 1), te 10 naslova pobjednika Kupa Hrvatske (Trio Buzet 5, Istra Poreč i Pazin po 2, PPK Pazin 1).
U sklopu svečanosti podijeljeno je 80-ak povelja, plaketa, priznanja, zahvalnica i diploma najistaknutijim pojedincima i kolektivima koji su u proteklih 25 godina svako na svoj način doprinijeli uspješnosti istarskog boćanja i ugledu IBS-a.
Od uglednih gostiju između ostalih su na svečanosti nazočni bili i prigodne riječi čestitke IBS-u uputili, istarska dožupanica Giuseppina Rajko, izaslanica istarskog župana Valtera Flega, zatim predsjednik i tajnik SZIŽ Mladen Pavičević i Matija Červeni, predsjednik HBS-a Tomislav Ćurko, načelnik i predsjednica vijeća Općine Vižinada Marko Ferenac i Neda Šainčić Pilato, predsjednik SZGP Alfredo Mendiković i mnogi drugi.
Općinski načelnik Marko Ferenac izrazio je zadovoljstvo i čast da se ovakav susret održava u Vižinadi te je u svom govoru istaknuo važnost boćarskog sporta za samu Općinu, kao i tradiciju koju taj sport ima u Istarskoj županiji, te iskazao zahvalnost predsjedniku Istarskog boćarskog saveza g. Franku Budi što je odabrao upravo Vižinadu za proslavu svojih prvih 25 godina postojanja. U znak čestitke i zahvale općinski načelnik je u ime Općine Vižinada Istarskom boćarskom savezu poklonio prigodnu tortu, dok je Franko Buda načelniku uručio zahvalnicu za doprinos promociji i razvoju boćanja u Istarskoj županiji.
Programom svečanosti ravnala je voditeljica Meri Simičić Beato, dok su u kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili učenici PŠ Vižinada – OŠ Jože Šurana Višnjan i Limena glazba ZT Vižinada.
Više informacija o nagrađenima i dobitnicima priznanja pogledajte na stranicama Istarskog boćarskog saveza.