U Vižinadi predstavljeni rezultati projekta Umjetnost bez granica uz nastup australskog glazbenika Liora Attara

Protekla subota je u Vižinadi bila u znaku slikarstva i glazbe. Naime, u Domu Kulture održana je završna prezentacija projekta pod nazivom „Umjetnost bez granica“ koji se provodi u sklopu programa „Umjetnost i kultura 54+“, a financira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Općina Vižinada, a partneri na projektu su Općina Kaštelir-Labinci i Zajednica Talijana Vižinada, uz podršku Ministarstva kulture i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

U uvodnom pozdravu načelnik Marko Ferenac izrazio je zadovoljstvo rezultatima ovog projekta, te čestitao svim sudionicima projekta na izvrsnom likovnom talentu kojeg su pokazali proteklih nekoliko mjeseci te kako je Dom kulture uistinu postao pravi dom kulture ispunjen prekrasnim radovima. Uz to zahvalio je voditeljima likovnih radionica, predavačima, te osobito partnerima na projektu koji su sudjelovali u provedbi.

Ispred Općine Kaštelir-Labinci prisutne je pozdravio zamjenik načelnika Karlo Grebac istaknuvši kako je cilj ovog projekta druženje osoba starijih od 54 godine te kako se Općina Kaštelir-Labinci rado uključila u ovaj hvalevrijedan projekt. Neda Šainčić Pilato je također zahvalila svim sudionicima u projektu te naglasila aktivnu ulogu Zajednice Talijana u provođenju kulturnih projekata u Općini Vižinada.

Podsjetimo se, aktivnosti na projektu započele su u studenom prošle godine, a odvijale su se u Vižinadi u Centru za posjetitelje Maraston, pod budnim okom voditelja radionica Eugena Varzića i Ante Potočnjaka. Osim toga, teoretski dio radionica održali su Marino Baldini i Vedran Šilipetar. Cilj projekta je postizanje bolje socijalne uključenosti i unaprjeđenja kvalitete života osoba starijih od 54 godine kroz poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima.

Na završnoj prezentaciji projekta predstavljena je izložba radova sudionika na projektu, odnosno osoba starijih od 54 godine koji su svoja umjetnička djela stvorili kroz brojne likovne radionice kroz koje su učili razne tehnike crtanja i slikanja. Izložba će za posjetitelje biti otvorena narednih 15 dana, a potom se ista seli u društveni dom u Kašteliru gdje će se izvršiti promocija monografije radova koja je također plod projekta „Umjetnost bez granica“.

Osim toga, predstavljanje projekta obogatio je i poznati australski kantautor Lior Attar, koji je svojedobno snimio duet sa Siom (“I’ll forget you”). Svoje gostovanje u Hrvatskoj ovaj renomirani kantautor započeo je koncertom zatvorenog tima u vinariji Marjana Armana, dok je u subotu nastupio u Domu kulture u Vižinadi. Za njegovo gostovanje u Istri zaslužna je dr. Anna Prinz, bivša njemačka ambasadorica u Australiji, koja je ujedno predsjednica neprofitne organizacije www.artcircleresidence.net te je osmislila ovaj projekt kao spoj vinara i umjetnika iz Europe i Australije. Osim u Istri, australski umjetnici – glazbenici i slikari – predstavljaju se diljem Europe, a i vinari s dva kontinenta razmjenjuju iskustva, pa je tako primjerice Stefano Lubiano krenuo prošle godine s projektom uzgoja malvazije u Australiji, te planira rezultate tog projekta predstaviti upravo u Vižinadi.

Subotnji koncert u Domu kulture u Vižinadi obilježio je Liorov solo nastup, a u izvedbi nekoliko pjesama pridružili su mu se gosti, dobro znani domaći glazbenici – Alen Bernobić na basu i klavijaturama, Marko Kalčić na basu i gitari i Goran Salvi na bubnju, dok je pjevačica Barbara Munjas s Liorom izvela pjesmu «I’ll Forget You» koju u originalu izvodi sa Siom.