U Vižinadi održano 24. izdanje Verši na šterni

Verši na šterni, tradicionalni susret čakavskih pjesnika, ove je godine doživio svoje 24. izdanje. Manifestacija je to kojoj se svake godine nanovo, druge subote mjeseca lipnja, vesele brojni pjesnici i ljubitelji čakavske biside, ne samo iz Istre, već iz svih čakavskih područja, preko Rijeke i Čavala, uz obalu i po otocima sve do Šolte i Brača, a i u inozemstvu. Batistelinom šternom u srcu Vižinade ispreplitali su se dijalekti, a svaki od njih u svojemu bogatstvu svjedoči o vrijednoj jezičnoj baštini čakavskih krajeva.

Nakon provedenog natječaja za nove, neobjavljene pjesme na čakavštini, 234 pjesme prijavila su 84 autora, a težak zadatak da izabere one koji će svoje stihove kazivati u Vižinadi pripao je ovogodišnjoj izbornici, prof. dr. sc. Valnei Delbianco. Izbornica Delbianco redovita je profesorica na Odsjeku za kroatistiku Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, gdje predaje kolegije iz starije hrvatske književnosti. Recenzentica je mnogih radova u časopisima i zbornicima te autorica i suautorica brojnih stručnih članaka i knjiga. Članica je Matice hrvatske i Društva hrvatskih književnika. Od njih 57 odabranih, čiji su radovi uvršteni u XXIV. pjesničku zbirku „Verši na šterni“, svoje su stihove kazivali: Iris Aničić Bogi, Vanesa Aničić, Izidor Brečević, Sonja Buljević, Avelina Damijanjević Kovačić, Sanja Depikolozvane, Drago Draguzet, Davor Dužman, Nevenka Erman, Davorka Flego, Željka Fonović, Nada Galant, Teodor Gobo,  Dragan Gortan, Branka Grakalić, Zlata Jurcan Vukelić, Živka Kancijanić, Josip Klarić, Denis Kožljan,  Dheeba Kožljan, Ana Krnjus, Franjo Leotkai, Marija Maretić, Tomislav Milohanić, Josip Pariž, Ana Marija Pavlović, Bartol Pereša, Marija Peruško, Zlata Petešić, Vesna Petrić Terzić, Marija Ribarić, Luka Skorić, Marija Sošić, Remiđo Sošić i Dalibor Škrinjar. Verše je nadahnuto vodila Nensi Pereša, glazbom ih je skladno nadopunio glazbeni nastup kantautora i skladatelja Davora Terzića s skladbama na čakavskom dijalektu.

Organizator manifestacije i izdavač zbirke je Gradska knjižnica Poreč u čijoj je nakladi tiskano 600 primjeraka Verši, a ovogodišnje grafičko rješenje i oblikovanje potpisuje Enrika Vežnaver Vidović iz studija „na broju 8“. Njezino rješenje naslovnice zbirke ocrtava pogled u Batistelinu šternu kojim svatko od nas može pronaći drukčiju, distorziranu sliku prostora i vremena te je interpretirati i opisati na tisuće različitih načina, ovisno o svojoj mašti, a samo šterna može dati jasnu, neiskrivljenu sliku onoga što smo doista vidjeli. Jednako tako, i pjesnikove verše možemo interpretirati na onoliko načina koliko nam mašta dopušta, a ipak se pravo značenje krije u samom pjesniku.

Uoči pjesničkog Susreta, u Domu kulture održan je program vrijednih domaćina iz Vižinade gdje je otvorena izložba Likovne udruge Poreč koju su predstavili povjesničar umjetnosti Marino Baldini te predsjednica Likovne udruge Poreč, gospođa Ester Diklić.  Izložbu je moguće pogledati do 18. lipnja, svakodnevno od 10 do 14 sati. Nastupili su i mali folkloraši vižinadske osnovne škole pod vodstvom učiteljice Ane Pahović koji su izveli tradicionalne plesove i pjesme istarskoga kraja. Od Doma kulture do Batisteline šterne brojne je pjesnike i goste pratila Limena glazba Vižinada, koja svake godine daje svoj glazbeni doprinos ovom susretu.

Nakon uvodnih pozdravnih riječi domaćina, načelnika Općine Vižinade Marka Ferenca, koji je naglasio vrijednost i važnost ove manifestacije te izrazio svoju veliku podršku svim novim susretima, publiku je pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Poreč, Irides Zović naglasivši da je izuzetno ponosna na svaku novu zbirku “Verši na šterni” te da će porečka knjižnica i dalje poticati širenje ove manifestacije jer je njezin kontinuitet najbolje svjedočanstvo kako čakavska besida ima svoje čvrsto uporište te da ga zajedničkim snagama moramo i sačuvati. Potom je zbirku emotivno i nadahnuto predstavila ovogodišnja izbornica Delbianco.

Pokrovitelji ove manifestacije su: Grad Poreč – Città di Parenzo, Istarska županija – Regione Istriana te Ministarstvo kulture RH.