U VIŽINADI ODRŽANI 27. VERŠI NA ŠTERNI

U subotu 12. rujna, na Battistellinoj šterni održan je XXVII. Susret čakavskih pjesnika VERŠI NA ŠTERNI i promocija istoimene zbirke pjesama. Na natječaj se prijavilo 90 čakavskih pjesnika s 240 pjesama, a ovogodišnji izbornik prof. dr. sc. Josip Lisac, izabrao je i u zbirku uvrstio 63 pjesme od 59 autora. Organizator manifestacije i izdavač zbirke je Gradska knjižnica Poreč uz potporu Grada Poreča, Istarske županije, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost te Ministarstva za kulturu i medije RH, dok je domaćin pjesnicima kao i 26 puta do sada bila Općina Vižinada.

Zbirku je likovno uredio akademski slikar Zdravko Milić, a grafički oblikovala Enrika Vežnaver Vidović iz studija „na broju 8“.
S obzirom na epidemiološku situaciju u svijetu u ovoj, punoj neizvjesnosti godini, a u skladu sa svim epidemiološkim preporukama, ova vrijedna pjesnička manifestacija nastavila je svoju gotovo tridesetogodišnju tradiciju.

Okupljenim pjesnicima uz organizatore djelatnike Gradske knjižnice Poreč, obratili su se načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac, te Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost IŽ.
U predgovoru zbirke prof. dr. sc. Josip Lisac istaknuo je da u kategoriju dijalektalne književnosti koja u nas počinje s Matošem i Nazorom ulazi i manifestacija Verši na šterni, već dosta duga trajanja i znatnih ostvarenja.
„Okrenuti sjećanjima, ističe prof. dr. Josip Lisac u predgovoru, nastojali su natjecatelji prikazati uzbuđenja i uspomene iz mladih dana, nastojali su doći i do općeljudskih vrijednosti i do umjetničke ljepote. Često poetski nedovoljno osviješteni, ipak su htjeli doći i do vlastitih pjesničkih obilježja koja bi značila u nekoj mjeri novo u čakavskoj i ostaloj hrvatskoj lirici“.
Ove rujanske subote u zbirci su predstavljeni stihovi odabranih autora, a na Battistellinoj šterni dio njih uživo ih je i govorio što je vidljivo u albumu…

https://www.facebook.com/media/set?vanity=opcina.vizinada&set=a.3082392945200503

Photo: Slavko Ledić