U Vižinadi održane 23. Verši na šterni

U subotu je 23. susret čakavskih pjesnika Istre “Verši na šterni” zbog kiše održan u školskoj sportskoj dvorani OŠ Jože Šurana Višnjan, PŠ Vižinada. Na taj način barokna je šterna ostala uskraćena za pregršt pjesničkih izričaja kojima je i sama bila inspiracija i motiv.

Izbornik pjesama koje su uvrštene u ovogodišnju zbirku “Verši na šterni” akademik Tonko Maroević od 289 uradaka pristiglih od 100 autora odabrao je njih 55. Pritom mu je misao vodilja bila da se “..pjesništvo ne piše za antologije nego za iskazivanje dojmova, bilježenje doživljaja, zaustavljanje povlaštenih trenutaka, fiksiranje opsesivnih slika, odupiranje prolaznosti, artikulaciju sjećanja, konzerviranje verbalnih i običajnih iskustava srdine u kojima su djela stvarana, za konstituiranje nekog autonomnog mikrouniverzuma…” a u određenim momentima prevladala i “stanovita živost ritma ili prirodnost govorenja…”. Na taj način dobivena je zbirka koja u kontinuitetu izlazi evo, već 23. godinu, a živa riječ pjesnika koji su govorili svoje stihove, nazočne ljubitelje poezije i lijepe čakavske riječi nikoga nisu ostavili ravnodušnim…

Publiku je pozdravio načelnik općine Marko Ferenac i zahvalio se pjesnicima na predivnoj atmosferi te doprinosu koji daju za očuvanje tradicije i domaće beside. Nazočne je potom pozdravila i ravnateljica porečke Gradske knjižnice Irides Zović koja je ujedno i organizator ovog pjesničkog susreta.

Prije početka manifestacije, u crkvici sv. Ivana otvorena je izložba umjetnice Amine Konate Visintin koju je predstavio kritičar Marino Baldini, a naslovljena je “Unutarnji svjetovi”. Ulicama Vižinade prodefilirala je i lokalna limena glazba koja je upriličila i kratki koncert u dvorani. Za muziku se pobrinuo porečki kantautor Marijan Maraškin uz vokalnu pratnju Denise Mikatović Jugovac sa zanimljivim tekstovima i skladbama na čakavštini i istrovenetskom.