U Vižinadi održan susret zborova

Mješoviti zbor „Armonia“ Zajednice Talijana Vižinada ovog je vikenda bio domaćin zborovima koji djeluju u okviru Zajednica Talijana Buja, Grožnjana i Umaga, a ugostili su ih u novouređenom Domu kulture gdje su organizirali koncert najpopularnijih zborskih melodija i glazbenih brojeva tradicionalne, ozbiljne, sakralne, popularne i suvremene glazbe na talijanskom i hrvatskom jeziku. Zborovi su nastupali pojedinačno, u kombinaciji, a na kraju su sva četiri zbora zajedničkom izvedbom otpjevali melodiju Nella Milottija IN VINO VERITAS. Bio je ovo prvi ovakav susret zborova u Vižinadi za koji je predsjednica ZT Vižinada Neda Šainčić Pilato istaknula da im je ambicija da postane tradicionalan, što je i dio zajedničkog dogovora koji se dogodio neposredno prije samog koncerta.
Koncert su otvorili domaći pjevači pod ravnanjem mladog Davidea Circote koji je sa zborom već nastupao na manifestacijama širom Istre. Izveli su skladbe Amici miei, Rose rosse

Zborom „Grisium“ iz Grožnjana dirigirao je također Davide Circota. Osnovan je 2015. godine. Izvodi klasičnu, sakralnu, popularnu i tradicionalnu hrvatsku, slovensku, talijansku i englesku glazbu, a do sada je nastupao je na međunarodnim manifestacijama u Piranu (Slovenija), crkvi Santa Maria Maggiore u Trstu, Vodnjanu, Puli, Opatiji i Bujama. U Vižinadi su se predstavili skladbama Ramaya (Afric Simone), Can´t help falling in Love Elvisa Presleya i Let it be, The Beatlesa.
Melodije Lo vedi ecco il Buiese, Nineta in gondola, Ribari, Canten señores i La velle dell`amore izveo je zbor ZT iz Buja. I ovim zborom dirigirao je Maurizio Lo Pinto, koji ga vodi od 1996. godine, mada je tradicija zborskog pjevanja u Bujama mnogo, mnogo duža i datira još iz 19. stoljeća. Zbor izvodi tradicionalne, popularne i sakralne melodije i do sada je nastupio na pozornicama Hrvatske, Slovenije i Italije.
Uz vižinadsku publiku ovaj su koncert pratili Giuseppina Rajko, zamjenica Istarskog župana i Marko Ferenac, načelnik Općine Vižinada.
Na kraju ovog vrlo uspješnog koncerta, Neda Šainčić Pilato uručila je zahvalnice i prigodne darove predsjednici ZT Buje Normi Aquavita, predsjednici ZT „Fulvio Tomizza“ Umag Florianni Bassanese i predstavnici Zbora „Grisium“ iz Grožnjana i pozvala ih da u prosincu sudjeluju na promociji glazbenog CD-a Limene glazbe Zajednice Talijana Vižinada.