U VIŽINADI OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN DJETETA I DJEČJIH PRAVA

20. studenoga obilježava se Međunarodni dan djeteta i dječjih prava. Tog su datuma, 1989.godine, Ujedinjeni narodi usvojili Konvenciju o pravima djeteta. Dječja prava su važna jer štite djecu i potiču poštovanje među djecom i odraslima.

Djeca Vižinade, točnije učenici nižih razreda PŠ Vižinada, zajedno sa svojim učiteljicama te djeca najstarije vrtićke grupe PV Radost sa svojim odgajateljicama, započela su mini projekt „Dječja prava – zapamti ih i ti!“

Djeca su, raznim tehnikama, oslikavala dječje pravo po želji, a zatim su crteži oblikovani u trajne panele koji su postavljeni na  20 najposjećenijih punktova u Općini Vižinada. Završno oblikovanje odradio je Studio Sonda iz Vižinade koji se volonterski uključio u ovaj projekt, dok je tisak plakata sponzorirala Tiskara Otis iz Nove Vasi.

Cilj projekta je upoznati i senzibilizirati naše sumještane na poštivanje dječjih prava, a djeca su imala dvostruku korist. Naučila su da su dječja prava, ali i obaveze koje ona nose, važan segment za kvalitetno odrastanje te dobro se zabavila za vrijeme crtanja. Svi će se crteži posložiti u „Mali zbornik dječjih prava“ koji će ostati kao vrijedan i trajni podsjetnik na trud svakog djeteta.

Panele dječjih prava uručili su načelnik Općine Vižinada, Marko Ferenac i Maja Šimonović Cvitko, predsjednica Koordinacijskog odbora akcije Općina Vižinada prijatelj djece, te na taj način simbolično su obilježili i čestitali Međunarodni dan djeteta i dječjih prava.