U Vižinadi dovršen jedan od najznačajnijih i najvrijednijih općinskih projekata – Novi dječji vrtić za 55 mališana

U tijeku su pripreme za tehnički pregled novog dječjeg vrtića u Vižinadi, zakazan za 6. kolovoza, nakon čega slijedi dobivanje uporabne dozvole i svečano otvorenje početkom rujna. Radovi su dovršeni krajem prošlog mjeseca, a unatoč neizvjesnosti i teškoćama koje je uzrokovala korona-kriza, ovaj projekt, među naznačajnijim i najvrijednijima za Općinu Vižinada, ni u jednom trenutku nije doveden u pitanje.

Tako će na jesen u novi vrtić krenuti svih 50 dosad upisanih mališana. Za ostvarenje investicije ukupno vrijedne 11,2 milijuna kuna, dobivena su sredstva iz EU fondova, odnosno 5,2 milijuna iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske (kroz podmjeru 7.4.), a još 1,2 milijuna odobreno je iz sad već bivšeg Ministarstva za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku. Osim toga, Općina je uložila vlastita sredstva te se lani i kreditno zadužila za 9,6 milijuna kuna kako bi financirala investiciju do dobivanja bespovratnih sredstava te za pokriće vlastito učešća, uz kamatnu stopu od 1,19 posto godišnje.

Vrtić ukupne bruto površine od 603 četvornih metara izgrađen je na parceli od oko dvije tisuće “kvadrata”. Ima prostorije za tri odgojne skupine – dvije vrtićke i jednu jasličku, kuhinju s popratnim prostorima (spremištem i sanitarijama), kotlovnicu sa sustavom grijanja putem dizalica topline, zatim upravni prostor za odgajateljice i potrebe uprave te vanjsku terasu i dvorište s igralima. Nabavljen je sav namještaj za odgojne skupine i upravni dio, kao i oprema za kuhinju, uz izuzetak sitnog inventara koji će stići prije početka rada. Predviđeno je preuzimanje već korištenih didaktičkih pomagala iz postojećeg vrtića i kupnja novih za jasličku skupinu koja je u Vižinadi itekako dobrodošla novost, doznajemo od općinskog načelnika Marka Ferenca.   

– Zgrada našeg novog vrtića je svrstana u visoki A+ energetski razred i kategoriju „nZEB“ – “nearly zero energy buildings”, odnono zgrade gotovo nulte energije, definirane potrošnjom primarne energije za grijanje, hlađenje, ventilaciju, pripremu potrošne tople vode i rasvjetu te minimalnim udjelom obnovljivih izvora energije za zadovoljenje njihovih energetskih potreba. Takvi objekti predstavljaju velik potencijal za napredak u ekološki osviještenoj gradnji, jer se njihovom izgradnjom istovremeno smanjuje korištenje neobnovljivih izvora energije, odnosno negativan utjecaj na okoliš, uz stvaranje optimalnih uvjeta zdravog življenja, s ponosom je istaknuo načelnik.

Što se tiče konačnog iznosa investicije od 11,2 milijuna kuna, što uključuje troškove gradnje i opremanja, nadzora, projektno-tehničke dokumentacije te konzultantske usluge, Ferenac je objasnio da je on veći od početnih planova, ali na to nisu mogli utjecati. Naime, Općina Vižinada se s projektom vrtića prijavila za sredstva EU fondova već 2016. godine, kad je investicija, prema tadašnjim projekcijama, iznosila 8,5 milijuna kuna.

– Zbog spleta okolnosti, budući da je država kasnila s odobravanjem potpora, a cijene gradnje na tržištu su porasle, nakon provedenih postupaka javne nabave došli smo do tako visokog iznosa. Međutim, treba reći i da smo izmjenama projekta nešto ipak uštedjeli u odnosu na ugovorenu cijenu i da nije došlo do novih povećanja. Kad se pojavila prilika za izgradnju novog vrtića uz pomoć EU fondova, mi je jednostavno nismo htjeli propustiti. Od toga nismo odustali ni kad je potpora od 90 posto, na koju smo na početku računali, za nas smanjena na 80 posto zbog indeksa razvijenosti našeg područja, pa su porasli ukupni troškovi, precizirao je Ferenac.

Odluka o izgradnji novog vrtića je ostala čvrsta, jer je postojeći vrtić koji djeluje u sklopu osnovne škole bio premalen da bi primio svu djecu iz Vižinade. Drugi je razlog bio nemogućnost otvaranja jasličke skupine zbog prostornog ograničenja, a upravo za takvu skupinu ima sve više interesa roditelja, istaknuo je načelik.

– Za djecu koja dosad nisu bila upisana u naš vrtić, a koristila su usluge neke privatne ustanove, roditelji su od Općine dobivali subvenciju koja je od 2019. godine iznosila 50 posto ekonomske cijene vrtića, a ranije 800 kuna mjesečno. Tako smo olakšali roditeljima smještaj djece u vrtiće i jaslice. No, činjenica je da je najbolje rješenje da djeca pohađaju vrtić i jaslice u svom mjestu, gdje će u konačnici pohađati i osnovnu školu, jer se na taj se način razvija cjelokupna zajednica, smatra Ferenac.

Kapacitet novog vrtića je za ukupno 55 djece u dvije vrtićke skupine za uzrast od tri do šest godina te jednu jasličku za najmlađe od jedne do dvije godine. Na nedavno provedenim upisima u vrtić je upisano 16 mališana, a u jaslice njih 12. Od ranije je tu 22 polaznika, što znači da će zasad u novom vrtiću biti 50 djece. S njima će raditi šest odgojiteljica u skladu s planom rada vrtića i pedagoškim standardima. U Općini smatraju da je za trenutne potrebe u Vižinadi taj kapacitet dovoljan. No, u budućnosti očekuju veći broj djece, pa je to popraćeno i postojećim projektom koji predviđa proširenje vrtićke zgrade za još jednu odgojnu skupinu.

– Ovaj projekt bio nam je na samom vrhu liste prioriteta, jer je njegov značaj za našu zajednicu iznimno velik. Svakodnevno činimo sve da podižemo kvalitetu života našeg stanovništva, a za sve mlade obitelji s malom djecom upravo je novi vrtić s proširenim kapacitetima bio jedna od ključnih stvari koje su im nužne za svakodnevno funkcioniranje. Neopisivo smo sretni i zadovoljni što je ovaj dugo planirani projekt, od početne ideje, napokon došao do završne točke te nas tek nešto više od mjesec dana dijeli od otvorenja. Bilo je puno muke, uloženo je puno rada i truda u ovaj projekt. Zahvaljujem svima koji su nam u tome pomogli, a osobito nadležnim ministarstvima zbog odobrenih potpora, jer bez toga bismo teško sami krenuli u ovu veliku investiciju. Zahvaljujem i mojim sugrađanima na podršci u realizaciji ovog projekta, ali i svih drugih koje provodimo i koji označavaju budućnost, jamče razvoj i standard življenja te se nadam da će to biti dodatni poticaj mladima da ostanu živjeti i stvarati u Vižinadi. Ja vjerujem u to, poručio je načelnik Ferenac.

OKVIR
Brojni su akteri sudjelovali u izgradnji vrtića, počevši od izvođača radova – zajednice ponuditelja Vladimir Gortan d.d. iz Pazina i Dom projekt d.o.o. iz Zagreba. Glavni nadzorni inženjer bio je Danijel Simonetti iz tvrtke Istra inženjering d.o.o. iz Poreča, a glavni projektant Darko Mirković iz tvrtke Rijekaprojekt inženjering d.o.o. iz Kastva te, za izmjene i dopune projekta, tvrtka Expert jd.o.o. iz Kastva, koja je bila zadužena i za projektantski nadzor. Projekt se financira iz EU fondova, pa je Općinu Vižinada u tom dijelu pratila tvrtka Key Consulting d.o.o. iz Poreča.

Izvor: Parentium.com