U 2. razred područne škole Vižinada uvedene pilates lopte za sjedenje

Općina Vižinada uključena je u akciju „Gradovi i općine – prijatelji djece“, a aktivnosti su usmjerene djeci, njihovim pravima i razvoju. Sukladno tome Općinski načelnik Marko Ferenac podržao je inovativnu ideju učiteljice Ane Pahović  o uvođenju pilates lopti za sjedenje u 2. razredu PŠ Vižinada, te je nabavljeno 17 lopti.  
 

Prema najnovijim istraživanjima sjedenje je najgore što možemo učiniti svojem tijelu. Potaknuta primjerima dobre prakse i pozitivnim reakcijama djece, koja se već koriste loptama umjesto stolica, učiteljica Ana Pahović odlučila je uvesti pilates lopte za sjedenje u svoju učionicu. Istraživanja su pokazala kako lopta pozitivno djeluje na raspoloženje, oslobađa od nakupljenog stresa, a pravilnim sjedenjem na lopti učenici jačaju svoju kralježnicu i ispravljaju loše držanje. Aktivno sjedenje na lopti, kada se donji dio tijela miče, a gornji je miran i usredotočen na knjigu i rad, pomaže učenicima u povećanju koncentracije i pozornosti.
Učenici uz pilates loptu na raspolaganju imaju i stolice, pa mogu birati na čemu žele sjediti. Galeriju fotografija pogledajte ovdje. (https://web.facebook.com/opcina.vizinada/posts/1444330152340132)