Tajne bilježnica s receptima naših nona ponovno će zaživjeti na Slatkoj Istri 14. kolovoza

Najslađi dan na našem polutotoku ove će godine biti poseban, jer manifestacija Slatka Istra u Vižinadi u ponedjeljak 14. kolovoza obilježava srebrnu obljetnicu – 25. izdanje Slatke Istre oduševit će vas ponovno autohtonim slasticama, očuvanjem tradicije te bogatom popratnom ponudom i programom uz odličan koncert.

Slatka Istra nadaleko je poznato događanje posvećeno starinskim, istarskim kolačima, i posebno za ovu manifestaciju naši čuvari tradicije, kako ih rado zovemo, a radi se o domaćicama i domaćinima iz svih krajeva Istre, naprave slastice po receptima svojih nona – pandešpanj, pince, bucolaje, štrukolo ili povetice, fritule, cukerančiće, kroštule, briskve i paštine… I tako kamenim uličicama Vižinide zamiriši slatka tradicija, pa dođite 14. kolovoza na Slatku Istru jer program starta u 18 sati izložbom tradicionalnih istarskih kolača u školskoj dvorani. Već od 19 sati u parku kod stare škole kreću izložba i degustacija vina, ulja i domaćih proizvoda s područja Vižinade, pa ćete moći uživati u najboljim okusima ovog kraja.

U istom terminu ujedno se službeno otvara manifestacija Slatka Istra te će posjetitelji u kući Maraston uživo moći gledati kako se spravlja tradicionalni istarski kolač. Zabavni program započinje u 20 sati limenom glazbom Brass Banda ZT Vižinada , a od 21 sat pjevajte i plešite jer će nastupiti Replay band i mnogima omiljeni Mladen Grdović, majstor dobre fešte. Najbolji kolači Slatke Istre 2023. bit će proglašeni u 22 sata.

A odlična je vijest da se feštanje u Vižinadi nastavlja i sljedećeg dana proslavom tradicionalne pučke fešte Svete Marije Vele 15. kolovoza! Raspoloženje će vam do maksimuma podići najprije Laguna bend, a nakon njih u 21 sat i sjajni Gustafi, sastav s kojim je zajamčena odlična glazba i još bolja zabava.

Ulaz na sve koncerte je besplatan!

PROGRAM

Ponedjeljak, 14.08.2023.

18.00 h – 25. Izložba tradicionalnih istarskih kolača Slatka Istra
– školska dvorana
– izložba i degustacija vina, ulja i domaćih proizvoda Vižinaštine – park kod stare škole
– Nogometna utakmica „NK Vižinada“, igralište Fabrika

19:00 h – službeno otvaranje 25. Izložbe tradicionalnih istarskih kolača „SLATKA ISTRA“
– Prezentacija izrade tradicionalnog istarskog kolača – kuća Maraston
– predstavljanje najvećeg cukerančića na svijetu

20:00 h – Koncert: BRASS BAND ZT Vižinada i gosti

21:00 – Zabavni program
Replay band i MLADEN GRDOVIĆ

22:00 h -Proglašenje najboljih kolača „SLATKA ISTRA 2023“

Utorak, 15.08.2023.

09:00 h – gađanje glinenih golubova -streljana kod Lovačkog doma
10:00 h -Proslava Uznesenja BDM, svečana Sv.Misa – Božje Polje

21:00 – Zabavni program
Laguna band i GUSTAFI