Svečanom sjednicom Vižinada obilježila Dan općine

Dan Općine Vižinada obilježen je 30. rujna svečanošću koja je započela svetom misom, dok je u večernjim satima održana svečana sjednica Općinskog vijeća u prostorima Kreativnog studija Sonda u Vižinadi.

Prije početka sjednice Cristina Lubiana je izvela himnu RH i himnu Istarske županije. Uz članove Općinskog vijeća i načelnika Općine Vižinada Marka Ferenca, sjednici su prisustvovali izaslanik predsjednika RH i gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, saborska zastupnica Sanja Radolović, Jessica Aquavita, zamjenica župana IŽ Borisa Miletića, Paolo Rovis, vicepredsjednik Narodnog sveučilišta iz Trsta, Diriana Delcaro Hrelja, podpredsjednica Skupštine Talijanske unije, Elio Štifanić, zamjenik gradonačelnika Grada Poreča, Corrado Dussich, zamjenik gradonačelnika Grada Buja, načelnici općina Kaštelir-Labinci, Funtana, Oprtalj, Tinjan, Brtonigla, Grožnjan i Lanišće Leonardo Krakan, župnik Vižinade, Daniela Antonello, predsjednica L’associazione XEARTE iz Padove, Krunoslav Marin, pomoćnik načelnika Policijske postaje Poreč, Denis Matošević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Poreč te mnogi drugi.

Nakon pozdravnog govora Olivera Armana, predsjednika Općinskog vijeća, okupljenima se obratio načelnik Ferenac koji je istaknuo da se svečana sjednica održava u zgradi Kreativnog centra Sonda izgrađenoj uz pomoć sredstava iz strukturnih fondova te zahvalio domaćinima na ustupanju prostora i čestitao im na uspjesima i nagradama koji su i promocija za Vižinadu.

– Moram naglasiti da se općina Vižinada razvija u pozitivnom smjeru. Trudili smo se u skladu s proračunskim mogućnostima ulagati u opremljenost komunalne infrastrukture, kontinuirano podižemo standard življenja raznim mjerama i aktivnostima, a u pogledu društveno-socijalnih pitanja nastojimo biti stalna podrška našim mještanima. Većinu naših projekata baziramo upravo na povlačenju sredstava iz europskih fondova, i bez tih sredstava danas ne bismo imali novi dječji vrtić, kanalizacijske sustave u našim naseljima, Centar za posjetitelje Maraston, vatrogasni dom, besplatan javni internet, modernu javnu rasvjetu, spremnike za odvojeno prikupljanje otpada i mnogo toga drugog – naglasio je načelnik Ferenac dok je okupljenima prikazan video sa svim projektima realiziranim u proteklih godinu dana.

Načelnik je ujedno istaknuo i buduće planove, poput urbanističkog plana Vižinada sjever kao temelja za izgradnju buduće sportsko-rekreacijske zone i zdravstvenog centra te provedbu plana poticajne stanogradnje i stambenog zbrinjavanja mladih obitelji. Govorilo se i o manifestacijama po kojima je Vižinada poznata, poput Slatke Istre, ili nove manifestacije VIVA VINO wine&walk kroz vinograde Vižinade čija je premijera ove godine oduševila posjetitelje. Spomenuti su i sjajni turistički rezultati, odnosno, 54.000 noćenja čime je Vižinada oborila prošlogodišnje rekorde.

Na svemu što je Vižinada postigla u svojim su govorima čestitali i Vili Bassanese, Sanja Radolović te Jessica Aquavita.

Svečana sjednica bila je ujedno i prilika da se dodijele priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama za postignuća u prošloj godini. Zahvalnice su dobili prof. Valter Baldaš učitelj povijesti i geografije u PŠ Vižinada, seniorska ekipa Nogometnog kluba Vižinada i Dobrovoljno vatrogasno društvo “Vitis” Vižinada, dok je plaketa dodijeljena Zajednici Talijana Vižinada -Comunita’ degli Italiani. Priznanja su dobili Lara Perković iz Vižinade, učenica prvog razreda prirodnoslovno matematičke gimnazije za postignute rezultate na natjecanjima, Franko Geržinić koji je sa svojim lovačkim psima trijumfirao na Državnom prvenstvu u kinološko lovnom kupu Sveti Hubert te Ritoša target d.o.o. za sve aktivnosti i novitete u području streljaštva.

Nakon završetka svečane sjednice svi uzvanici su imali zajednički domjenak uz živu glazbu benda Alma Creep.