Svečanom sjednicom Vižinada obilježila Dan općine i trideseti rođendan

Ove godine Općina Vižinada slavi okruglih trideset godina svog postojanja, pa je Dan općine uz obilje događanja obilježen i svečanom sjednicom općinskog vijeća, održanoj 29. rujna u Kretivnom centru Sonda u Vižinadi.

Među okupljenima na sjednici su bili Sanja Radolović, saborska zastupnica i izaslanica predsjednika RH Zorana Milanovića, Ivan Bubić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, Jessica Aquavita, zamjenica župana Istarske županije, brojni predstavnici istarskih gradova i općina te mnogi drugi uvaženi uzvanici i gosti.

Nakon što je Maria Baldini uz pratnju Marijana Šugara otpjevala himnu Republike Hrvatske, pozdravnim govorom se okupljenim uzvanicima najprije obratio Oliver Arman, predsjednik općinskog vijeća. Održana je i minuta šutnje za sve poginule borce NOR-a i branitelje Domovinskog rata te mještane Vižinade umrle tijekom protekle godine, a potom se okupljenima obratio općinski načelnik Marko Ferenac.

– Ove godine slavimo 30 godina od osnutka općine i kada se proteže pitanje da li su male općine same sebi svrha ili su opravdale svoju postojanost, dovoljno je da pogledamo uokolo sebe. Smatram da se kod nas vidi napredak u svim područjima, u komunalnoj opremljenosti, u društvenom standardu, u socijalnoj osjetljivosti, u gospodarskom razvoju, te u konačnici u zadovoljstvu naših građana. Većinu naših projekata baziramo upravo na povlačenju sredstava iz europskih i drugih fondova, bez tih sredstava danas ne bismo imali novi dječji vrtić, kanalizacijske sustave, Centar za posjetitelje Maraston, vatrogasni dom, besplatan javni internet ili modernu javnu rasvjetu – istaknuo je načelnik Ferenac dodajući da se trenutačno projektira dogradnja dječjeg vrtića te se uskoro kreće s izgradnjom dva dječja igrališta i rekonstrukcijom nogometnog igrališta.

Uslijedila je i podjela općinskih priznanja posebno zaslužnim pojedincima, pa je plaketu Općine Vižinada-Visinada povodom 30. rujna Dana Općine – Sv. Jeronima, zaštitnika Općine Vižinada-Visinada za 2023. godinu dobila odgojiteljica Nives Jurman, i to za dugogodišnji predani rad s djecom vrtićke dobi. Općinski načelnik dodijelio je priznanja Aniki Blažević, učenici prvog razreda opće gimnazije Mate Balote u Poreču koja je proglašena učenicom generacije, Erin Arman, učenici 6. razreda Osnove škole Jože Šurana, PŠ Vižinada, koja svojim sportskim uspjesima predstavlja odlična primjer svima, Susanne Schulenburg iz bavarskog Bernbeurena, bratske općine Vižinade, zato što je inicirala bratimljenje i danas intenzivno promovira Vižinadu u svojoj općini, Marijanki Šušnjić, dugogodišnjoj djelatnici općinske uprave zaduženoj za računovodstvene poslove, za dugogodišnji doprinos u radu Općine Vižinada, i Branki Mekiš, prvoj djelatnici koja je zaposlena na radnom mjestu spremačice i otad trideset godina doprinosi radu Općine Vižinada.

Svečana sjednica završila je prigodnim domjenkom, uz koncertgrupe 2BMB.