Svečanim otvorenjem uređaja za pročišćavanje otpadnih voda proslavljen Dan općine

Povodom Dana Općine Vižinada svečano je obilježen završetak radova na izgradnji kanalizacijskog sustava za naselje Vižinada te otvorenje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Projekt druge faze vrijedan je ukupno 7 milijuna kuna, a financira se iz sredstava IPARD (4,2 milijuna), sredstava IVS-a (2,2 milijuna), te kreditnih sredstava Općine. Na svečanosti su o važnosti ovog projekta govorili općinski načelnik Marko Ferenac, tehnčki direktor Odvodnje Poreč Srđan Mažar te zamjenica župana Istarske županije Giusepina Rajko. Čast rezanja simbolične vrpce pripala je najstarijem mještaninu Vižinade g. Antonu (Toniju) Ritoša koji je navršio 95 godina. U tijeku je podnošenje zahtjeva građana za priključenje na sustav, te se uskoro očekuje da sustav ide u puni pogon.

Povodom Dana Općine Vižinada održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj nas je načellnik općine upoznao s učinjenim iz protekle godine te s budućim planovima. Bila je to prilika za podjelu općinskih priznanja zaslužnima za ovu godinu. Zahvalnicu Općinskog vijeća dobili su trener i voditelj Boćarskog kluba Vižinada g. Ivan (Vani) Košeto, te Konoba Jadruhi obitelji Šimonović. Plaketa Općinskog vijeća dodijeljena je Regiji Veneto za izniman doprinos u sufinanciranju projekata resaturacije kuće Maraston, kuće Lav, zvonike i barokne šterne, a plaketu je u ime Regije Veneto preuzeo generalni konzul Republike Italije u Rijeci g. Paolo Palminteri. Općinski načelnik je podijelio svoja priznanja tvrtki IVS Buzet te bivšem direktoru Darku Bratuliću za pomoć u realizaciji projekata od interesa za Općinu Vižinada. U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su Limena glazba ZT Vižinada, mješoviti zbor Armonia i Ivan Bottezar.

Prethodno su toga dana održane i Ex Tempore „Ars Sacra“ u organizaciji Zajednice Talijana gdje je prvo mjesto osvojio rad Livio Zoppolato iz Trsta s radom „Rastelo“. Drugo mjesto osvojio je Ante Potočnjak s radom „Apstrakt 3“, dok je treće mjesto pripalo Dobreu Grnčaroskom iz Pule s radom „Šparožina“.