Subotnju večer u Vižinadi obilježili su čakavski stihovi 31. pjesničkog susreta Verši na šterni

Nakon prošlogodišnjeg jubilarnog, tridesetog po redu, ove godine je održano još jedno iznimno uspješno, 31. pjesničko događanje u Vižinadi nadaleko poznatog naziva Verši na šterni.

Organizirala ga je Gradska knjižnica Poreč zajedno s Općinom Vižinada, pod pokroviteljstvom Grada Poreča, Istarske županije i njezinog Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost te Ministarstva za kulturu i medije Republike Hrvatske.

Verši na šterni dobro su znan, tradicionalni susret čakavskih pjesnika Istre i drugih dijelova Hrvatske u kojima se njeguje čakavski izričaj. Svake godine pristigne veliki broj prijavljenih pjesničkih djela na čakavštini, a prije ovogodišnjeg izdanja organizatorima ih je došlo čak 307 od 126 različitih autora. Cilj je, kao i uvijek, bio odabrati ona najbolja djela, najkvalitetniju i najljepšu poeziju koja zaslužuje naći svoje mjesto u 31. zbirci pjesama Verši na šterni. Čast odabira pripala je izbornici prof.dr.sc.Vjekoslavi Jurdana čiji je zadatak bio napraviti popis od 50 pjesama koje su ove godine zaslužile biti u zbirci. Svaka dosadašnja zbirka, pa tako i ova, predstavlja vrijednu ostavštinu koja njeguje tradiciju čakavskog izračaja te ostaje kao zalog budućim generacijama da nastave njegovati mnogima omiljeni “ča” i takav način izražavanja koji je neprocjenjiv segment hrvatske kulturne baštine.

Naslovnicu ovogodišnje 31. zbirke Verši na šterni osmislila je profesorica Marina Dželalija Jakominić, pa su je zahvaljujući Gradskoj knjižnici Poreč na poklon dobili svi pjesnici koji su došli u subotu na Battistellinu šternu kako bi uživo recitirali svoju poeziju, objavljenu u zbirci.

Uz kazivanje stihova izabranih pjesnika ovu lijepu pjesničku večer uljepšao je i glazbeni nastup Maura Staraja, skladatelja i autora brojnih pjesama na čakavštini.