Snimanje milenijske fotografije u obliku lokomotive u režiji Šime Strikomana u Vižinadi

Snimanje milenijske fotografije u obliku lokomotive u režiji Šime Strikomana u Vižinadi, 27. rujna 2015. godine u 9,30 sati.
 

Dobri duh sjevernoga istarskoga kraja, kako su često nazivali Parenzanu, bio je osnovna veza najsiromašnijih dijelova Istre sa svijetom koji je jačao gospodarski razvoj ovoga kraja i uzdigao ga izvan svih njegovih granica. Iako je roba od Trsta do Poreča putovala i sedam sati, a putnici se vozili šest sati, Parenzana je svakim svojim kilometrom značila samo jedno – zajedništvo, rast i napredak.

Osamdeset godina poslije slavimo sada već dvadesetu obljetnicu sportsko – rekreativnog maratona u čast dobre stare Parenzane, okupljajući se u Vižinadi odakle će i ove godine više od tisuću biciklista i pješaka krenuti na put zdravlja i prijateljstva. Osamdeset godina kasnije, u jednom drugačijem vremenu i drugačijim prilikama, sjetit ćemo se zajedništva, rasta i napretka koje je ovaj projket donio ovome kraju dovodeći rijeku ljudi očaranih čarobnim pejzažima ove jedinstvene staze.

Veliki dvadeseti jubilej obilježit ćemo i snimanjem Milenijske fotografije koju će ovjekovječiti filmski i televizijski snimatelj, umjetnički fotograf i fotoreporter Šime Strikoman za ciklus Milenijski svijet. Širenje prijateljstva i zajedništva, suradnje i poznanstava koje umjetnik svojim djelovanjem neumorno širi, stisnut ćemo u jednu lokomotivu na samoj šterni na jedinstvenom trgu u Vižinadi pred početak samoga maratona. Na taj će način svi sudionici utrke postati svjedoci jednoga vremena kojega ćemo se uvijek rado sjećati. Ostvarenjem ovoga velikoga događaja Vižinada će postati Milenijski grad prijatelj, a u svijet će biti poslana jedinstvena fotografija Parenzane – lokomotive koju će tvoriti pješaci i biciklisti amateri i profesionalci, a svi zaljubljenici u put zdravlja i prijateljstva.

Vidimo se u Vižinadi u nedjelju 27. rujna!