Sljedeće godine Općina Vižinada kreće s gradnjom novog i modernog vrtića

Vižinada, 21. prosinca 2018.- S krajem 2018. godine stiže i najljepša vijest za mališane Vižinade i njihove roditelje. Sljedeće godine kreće gradnja novog vrtića u Općini Vižinada koji će imati 446 četvornih metara korisne površine te prostorne uvjete za rad dvije vrtićke i jedne jaslične skupine s ukupno 55 djece. Načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac upravo je u Zagrebu potpisao ugovor o sufinanciranju izgradnje vrtića u iznosu od 5,2 milijuna kuna čime je zatvorena financijska konstrukcija, a napori Općine napokon su se pokazali uspješnima.

“Upravo sam potpisao najveći ugovor u povijesti naše općine. Iz Programa ruralnog razvoja RH dobreno nam je 5,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt izgradnje novog dječjeg vrtića. Kada tome pridodamo 1,2 milijuna kuna prethodno odobrenih od strane Ministarstva za demografiju, ukupno smo povukli 6,4 milijuna kuna što je apsolutni uspjeh za Općinu Vižinada.  Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske na dodijeljenim potporama te vijećnicima i suradnicima veliko hvala na podršci jer su upravo to prave demografske mjere kako bismo našoj djeci omogućili bolje uvjete odgoja i osigurali im ostanak u svom zavičaju”, rekao je Marko Ferenac, načelnik Općine Vižinada.

Sadašnji je vrtić u prostoru od svega 120 četvornih metara. Projektom se predviđa da se u budućnosti, ako bude potrebno, vrtić može dograditi za još 20 djece. Vrijednost projekta je 8,548 milijuna kuna, pa će razliku od 2,1 milijuna kuna pokriti Općina Vižinada vlastitim učešćem. Nakon blagdana Općina kreće u postupak javne nabave. Osim što će moći primiti svu djecu, budući povećani vrtić zaposlit će još tri odgajateljice te jednu čistačicu.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je 11. prosinca 2018. godine, drugu izmjenu Natječaja za provedbu tipa operacije 7.4.1. ”Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.

Ovom je izmjenom povećan ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore s 1.000.000.000, 00 kuna na ukupno 1.362.147.808,53 kuna, a svrha je povećanje raspoloživih sredstava u Natječaju za projekte iz Sektora dječjih vrtića s 500.000.000,00 na 862.147.808,53 kuna, kako bi se osiguralo dovoljno sredstava za sve korisnike koji su se prijavili u Sektoru dječjih vrtića. Naime, za projekte u Sektoru dječjih vrtića zaprimljeno je 159 zahtjeva za potporu s ukupnim iznosom tražene potpore od 862.147.808,53 kuna.

Gradnja novog vrtića jedna je u nizu mjera na kojima Općina Vižinada intenzivno radi kako bi opravdala povjerenje sugrađana i omogućila im da u Vižinadi imaju sve popratne sadržaje koji im život čine lakšim, ugodnijim i kvalitetnijim.