Slatka Istra i mirisi kolača u Vižinadi oduševili više od 2000 posjetitelja

Tradicionalne istarske slastice zamirisale su u nedjelju navečer 14. kolovoza ulicama Vižinade na 24. izdanju nadaleko poznate manifestacije Slatka Istra koja je nakon dvije godine pauze okupila više od 2000 posjetitelja uz izložbu kolača, bogat program i odličnu feštu. Organizatori ovog mnogima omiljenog događanja su Turistička zajednica Vižinada i Općina Vižinada.

Domaćice i domaćini iz cijele Istre za ovu su priliku po starinskim recepturama napravili 221 uzorak kolača – pandešpanje, pince, bucolaje, štrukolo ili povetice, fritule, cukerančiće, kroštule, briskve i paštine… Sve one dobro poznate slastice koje se u Istri prenose s generacije na generaciju, uz očuvanje ove tradicije kao velikog blaga ovdašnjeg stanovništva. Volonteri Slatke Istre marljivo su po terenu prikupili spravljene kolače, a potom je žiri u sastavu Laura Kešac, nagrađivana sudionica Slatke Istre, Klaudia Pilato, pekara Concettino, Franko Milotić, bivši profesor kuharstva, Davor Šišović, novinar portala Bookaleta i Donatella Leonardelli, novinarka portala Istra24, kroz sladak, ali nimalo lak zadatak, s obzirom na jaku konkurenciju, proglasio najbolje.

Proglašenje pobjednika bilo je u 22 sata, pa ovom prilikom i čestitamo najboljima u devet različitih kategorija: Danijela Koraca (fritule), Vesna Škofić (kroštule), Zdenka Jakus (pinca), Neda Ivančić (povetica), Nevija Lukšić (pandešpanj), Nevija Gardoš (bucolaj), Ondina Kranjčić (breskvice), Loredana Paris Pastorčić (paštine) i Ana Žufić (cukerančići).

Izložba kolača svih sudionica i sudionika upriličena je u školskoj dvorani od 18 sati, a po završetku izložbe kolači su se mogli kupiti u prigodnim pakiranjima. Novac od prodaje kolača ide u humanitarne svrhe, za kupnju bilježnica i školskog pribora koji su potrebni učenicima s područja Vižinade u nadolazećoj školskoj godini. Hvala svima koji su na ovaj način dali svoj doprinos, a svi kolači brzo su prodani i prikupljeno je 5800 kuna.

Pa dok se polako punio glavni trg u Vižinadi, i dok su posjetitelji okupljeni oko Battisteline šterne kušali kupljene kolače, pažnju je privuklo i događanje u Centru za posjetitelje Maraston gdje su gošće iz Kršana prezentirale kako se izrađuju krafi, autohtoni specijalitet istočne Istre. Riječ je o vrsti raviola koji se pune smjesom od sira, jaja ili grožđica, izrađuju se u slatkoj ili slanoj varijanti, a mogu biti kuhani ili prženi.

Za posjetitelje je na trgu bio pripremljen i bogati šank, nedaleko od njega i štand s gastro ponudom, a u obližnjem parku mogla su se kušati vrhunska vina najboljih vinara s područja Vižinade, kao i maslinova ulja i druge delicije lokalnih proizvođača. Na igralištu Fabrika odigrana je nogometna utakmica NK Vižinada, a za kraj ove iznimne večeri uslijedio je koncert Replay banda i Grupe Vigor koji su raspjevali i rasplesali oduševljenu publiku. Cijelo događanje bilo je ne samo odlična zabava, već i zanimljiv način očuvanja istarske tradicije i nekadašnjeg života naših starih koji i danas njegujemo s mnogo ljubavi i pažnje.

Fešta se nastavlja u Vižinadi i danas, 15. kolovoza, proslavom tradicionalne pučke fešte Svete Marije Vele. U 20 sati počinje koncert BRASS BAND-a ZT Vižinada – Banda d ´ottoni Visinada i Limene glazbe KUD-a “Istarski željezničar” Roč, dok će sve prisutne u 21 sat zabaviti Malvazija band i Mambo kings.