Revijalna izložba “Slatka zemljo, Istro mila” održana u Vižinadi

U srijedu 6. lipnja 2018. godine Općina Vižinada bila je domaćin druge revijalne izložbe „Slatka zemljo, Istro mila“ u kojoj su sudjelovale dvije srednje škole iz Poreča i Rovinja.  Turističko-ugostiteljska škola Antuna Štifanića iz Poreča te Strukovna škola Eugena Kumičića iz Rovinja u svojim timovima pripremali su tradicionalne slastice PANDEŠPANJ s tradicionalnim receptom te iste slastice s inovativnim i kreativnim receptom. Revijalna izložba “Slatka zemljo, Istra mila” održala se prvi puta u tek obnovljenoj zgradi kuće Maraston u Vižinadi u kojoj su učenici u novouređenoj kuhinji pripremali tradicionalnu izvedbu pandešpanja.

Načelnik općine Vižinada prilikom otvaranja ove izložbe pozdravio je sve prisutne te zahvalio srednjim školama na ukazanom interesu. “Ovakvim događanjima prenosimo tradiciju na najmlađe, ovo je ujedno i promocija zvanja i zanimanja koja su u manjku, čime učenicima dajemo primjer te potičemo interes za razvoj ovakvih zanimanja.” U obnovljenoj kući Maraston aktivnostima poput ovih produljujemo Slatku Istru te želimo da ona živi tijekom cijele godine.

 

U svom obraćanju ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole Antuna Štifanića iz Poreča Vesna Baranašić zahvalila se Općini Vižinada na ovoj inicijativi što uvelike pridonosi promociji zanimanja ugostiteljske struke poput slastičara kojih uvijek nedostaje, a budući da živimo u turističkom području ovakvi susreti mogu tome doprinijeti.

 

Povjerenstvo za ocjenjivanje prezentiranih slastica u sastavu Gordana Bottezar, Rita Ritossa, Laura Kešac i Solidea Ferenac Perhat ocijenili su najboljima učenike

Strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja, te su nakon degustacije uručena priznanja školama za doprinos u očuvanju tradicije istarskih slastica. Voditelj cijelog projekta  je prof. Davor Ban, a receptura pobjedničke tradicionalne slastice predstavit će se u okviru ovogodišnje manifestacije „Slatka Istra“ u kolovozu u Vižinadi i uvrstiti u online višejezični slastičarski vodič Istre.

 

Program su uveličali učenici OŠ Jože Šurana Višnjan PŠ Vižinada izvedbama recitacija i plesa pod mentorstvom učiteljica Ane Pahović i Tine Pajdaš.

 

Galeriju fotografija možete preuzeti u nastavku, a više fotografija objavljeno je na Facebook stranici Općine Vižinada.

Fotografije su u vlasništvu Općine Vižinada i koriste se u svrhu javnog interesa.