Pulski studenti u posjeti Općini Vižinada

Dana 16.11.2017. godine studenti Falkulteta ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” Pula posjetili su Općinu Vižinada u sklopu terenske nastave pri kolegiju Programi i fondovi Europske unije (izborni kolegij na 2. godini diplomskog studija) čiji je cilj studente upoznati sa specifičnostima svakog pojedinog ESI fonda i programa EU-a te potaknuti ih na razmišljanje o mogućnostima financiranja različitih projekata kroz fondove i programe EU-a. Kolegij vodi prof.dr.sc Ines Kersan Škabić koja je iskazala želju da se studenti na praktičan način upoznaju s postupkom financiranja projekta iz EU sredstava, te je tim povodom odabrana Općina Vižinada koja je u tome i prilično uspješna.

Predavanje je održano u prostorijama Zajednice Talijana Vižinada, a predavali su načelnik općine Marko Ferenac i Kristina Radolović iz tvrtke Key Consulting d.o.o. s kojom općina surađuje na poslovima prijave i implementacije projekata. Prethodno je načelnik studente upoznao s karakteristikama i zanimljivostima općine, a potom im je prezentirao provedene projekte koji su financirani putem različitih bespovratnih sredstava, kao što su izgradnja kanalizacijskog sustava za naselje Vižinada, modernizacija i dogradnja javne rasvjete, uređenje kuće Maraston, izmjene i dopune prostornog plana te prekogranični projekt Rast Istre. Osobiti je naglasak bio na projektu „Kanalizacijski sustav Vižinada“ gdje je studente upoznao s poteškoćama u samoj provedbi i nemogućnosti bilo kakvih izmjena na projektu što je u konačnici dovelo do smanjenja odobrenih sredstava, te o projektu uređenja kuće Maraston koja se kao takva financira iz više različitih izvora pa treba posebno pripaziti oko izvještavanja.
Kristina Radolović je studentima detaljnije opisala projekt uređenja kuće Maraston odnosno budućeg Centra za posjetitelje „Okusi prošlosti“, te se posebno osvrnula na postupak prijave EU projekata obrazlažući obrasce koje je potrebno ispuniti i sustav bodovanja na primjeru projekta „Umjetnost bez granica“ prijavljenog na Europski socijalni fond kroz program Umjetnost i kultura 54+. Također, prezentirala je projekte koje je općina prijavila na EU i druge natječaje, a koji su u fazi obrade te za koje se ukupno potražuje 9,1 milijun kuna. To su:

  1. Izgradnja dječjeg vrtića
  2. Rekonstrukcija NC Bajkini-Nardući-Vrbani-Klis
  3. Izrada strateškog plana razvoja turizma Općine Vižinada
  4. Umjetnost bez granica
  5. Uređenje općinskog trga – izrada projektne dokumentacije
  6. Vodovodni ogranak Lašići-Vrh Lašići-Bukori-Baldaši-Ohnići – izrada projektne dokumentacije

Nakon samog predavanja uslijedilo je razgledavanje radova koji se trenutno izvode na kući Maraston te uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u naselju Vižinada gdje je Josipa Rubeša iz tvrtke Almes eko d.o.o. studentima pokazala rad samog uređaja.
Načelnik Marko Ferenac zahvalio se profesorici Kersan Škabić i studentima na dolasku i iskazanom interesu za ovakvim vidom nastave te se veseli nastavku suradnje s Fakultetom za ekonomiju i turizam u Puli kao i drugim visoko obrazovnim institucijama.
Prezentaciju „PROJEKTI OPĆINE VIŽINADA-VISINADA FINANCIRANI BESPOVRATNIM SREDSTVIMA“ možete preuzeti ovdje.