Prvi maj proslavljen unatoč kiši

Proslava 1. svibnja u Vižinadi ove je godine obilježena skromnije nego što je planirano. Sve je započelo tradicionalnom budnicom Limene glazbe Zajednice Talijana Vižinada koja se održala gotovo po svim naseljima na području općine.

Sportski je program započeo u 10 sati gađanjem glinenih golubova na Vrbanovici, te rekreativnom biciklijadom trasom Parenzane i pješačkom turom stazom “Prsten Svetog Tome”. Unatoč kiši održan je turnir u odbojci koji je ove godine bio novost u programu, te tradicionalni turnir u briškuli i trešeti. Odigrana je i prijateljska nogometna utakmica, dok su boćari svoj prvenstveni susret s Vrsarom odigrali u Labincima na natkrivenom boćalištu i zabilježili pobjedu 11:9.

U 12.30 u Domu kulture na tradicionalnom prvomajskom ručku podijeljeno je oko 150 porcija graha i pedesetak porcija pašte uz vino, biru, sokove i druge napitke. Druženje građana nastavilo se i u večernjim satima kada su simbolično podijeljene nagrade pobjednicima organiziranih sportskih natjecanja.

Dan uoči 1. svibnja, 30. travnja, delegacija Općine Vižinada na spomenik palih boraca NOR-a i žrtava fašističkog terora u II. svjetskom ratu u centru mjesta, položila je vijenac i minutom šutnje odala im počast. Time je obilježen Dan oslobođenja Vižinade, a ove godine je to bila 70. obljetnica.