Proslavljena 25. godišnjica Općine Vižinada i sklopljeno prvo bratimljenje

Općina Vižinada je u ponedjeljak 1. listopada proslavila Dan Općine i blagdan Sv. Jeronima, te prigodno obilježila 25. godišnjicu svog osnutka. Program je započeo svečanom sjednicom Općinskog vijeća koja se održala u sportskoj školskoj dvorani u prisustvu brojnih uzvanika i građana.
 

Uvodnim govorom je sve prisutne pozdravila predsjednica Općinskog vijeća Neda Šainčić Pilato koja se prisjetila povijesti općine te se kratko osvrnula na rad općinskog vijeća gdje pri donošenju važnih odluka nema njihovih i naših, već se odluke donose gotovo jednoglasno. Pritom se zahvalila svim dosadašnjim načelnicima na ostvarenim rezultatima u proteklih 25 godina, a osobitu je zahvalu uputila aktualnom načelniku Marku Ferencu koji je ostvari impresivne rezultate.

Marko Ferenac se u svom prigodnom govoru osvrnuo na ostvarene rezultate u proteklom razdoblju, kao i na ambiciozne planove na kojima će raditi u narednom razdoblju. Istaknuo je kako se Vižinada u ovih 25 godina značajno promijenila, evidentni su pomaci učinjeni na infrastrukturnom, gospodarskom i socijalnom planu, čime je općina opravdala svoju postojanost pred kojom se nalazi svijetla budućnost. Osobiti je naglasak bio na europskim fondovima putem kojih se financiraju brojni projekti na ovom području, a što značajno pridonosi kvaliteti življenja i povećanju životnog standarda, ali i povećanju indeksa razvijenosti zbog kojeg je Vižinada svrstana u sedmu od osam skupina razvijenosti, uz sam bok puno razvijenijih sredina, zbog čega se teže dobivaju nova europska sredstva.

Mišljenja sam da je trenutna sistematizacija razvijenosti nepravedna, a osobito politika dodjele bespovratnih sredstava koja se temelji upravo na takvoj sistematizaciji te smatram da razvijenije sredine ne bi trebale patiti na uštrb pomoći onima koji su manje razvijeni. Potrebno je osigurati svima jednake šanse za razvoj, a omjere sufinanciranja definirati prema proračunskim mogućnostima svake općine ili grada, rekao je Ferenac.

U posljednjih pet godina iz europskih i drugih fondova povučeno je preko 17 milijuna kuna, koliko iznosi osnovni općinski proračun za četverogodišnje razdoblje, dok je u tekućoj godini pripremljeno i prijavljeno projekata za dodatnih 13 milijuna kuna, naglasio je Marko Ferenac.

U svom govoru načelnik se osvrnuo i na projekt novog dječjeg vrtića za koji je ove godine odobreno prvih milijun i dvjesto tisuća kuna, dok se ostatak sredstava potražuje od Europske unije, te je uputio apel Vladi Republike Hrvatske da ubrza postupak dodjele sredstava i da ima razumijevanja za istarske projekte. Za godinu dana želimo sa ovog mjesta pozdraviti djecu u novom vrtiću i uživati u njihovoj radosti, rekao je Ferenac.

Pozdravne govore i rječi hvale uputili su i uvaženi gosti: Giuseppina Rajko, zamjenica župana Istarske županije, Draženko Janjušević, predstojnik Ureda državne uprave u Istarskoj županiji, Paolo Palminteri, konzul Republike Italije u Hrvatskoj, te Maurizio Tremul, predsjednik Talijanske Unije.

Potom su uručena priznanja istaknutim građanima, udrugama i ustanovama koji su svojim zalaganjem doprinijeli ukupnom razvoju općine. Zahvalnica Općine Vižinada za 2018. godinu dodijeljena je Kickboxing klubu Zeus za iznimne sportske rezultate i značajan doprinos razvoju sporta, tajniku Nogometnog kluba Vižinada Nenadu Pucku za izniman doprinos razvoju kluba i sportskog života, te Gradskoj knjižnici Poreč za doprinos na području kulture i očuvanju manifestacije Verši na šterni koja se neprekidno organizira već 25 godina čime pozitivno pridonosi očuvanju čakavskog narječja i kulturne baštine uopće.

Plaketa Općine Vižinada za 2018. godinu dodijeljena je Boćarskom klubu Vižinada povodom 50 godina neprekinutog sudjelovanja u raznim natjecanjima čime pozitivno pridonosi promociji boćanja kao tradicijskog istarskog sporta i zdravog života na području Općine Vižinada.

Povodom obilježavanja 25. godišnjice postojanja Općine Vižinada, Općinsko vijeće odlučilo je dodijeliti i posebna priznanja svim načelnicima u prethodnim godinama kao i onima koji su obnašali tu dužnost, pa su tako priznanja uručena Eliu Pilatu, posthumno Aldu Ritoši, Marinu Baldiniu, Dariu Baldašu i aktualnom načelniku Marku Ferencu.

Uslijedilo je i prvo bratimljenje Općine Vižinada i to s bavarskom Općinom Bernbeuren koje su početkom ove godine započele suradnju. Načelnici Martin Hinterbrandner i Marko Ferenac potpisali su povelju o bratimljenju te istaknuli kako će zajednički provoditi aktivnosti i projekte od zajedničkog interesa, a što uključuje razmjenu građana, ideja i iskustva. Mogućnosti su brojne, a osobito u pogledu razvoja poljoprivrede, turizma i poduzetništva, a od čega će koristi imati prije svega građani obiju općina.

Naposljetku su se uzvanici uz zvukove Limene glazbe Zajednice Talijana Vižinada i bavarske Muzikkapele pristupili svečanom otvorenju centra za posjetitelje Maraston čiji je cilj na jednom mjestu objediniti kulturnu i turističku ponudu Vižinade te revitalizirati staru jezgru i u nju privući posjetitelje. Investicija ukupne vrijednosti 2,8 milijuna kuna financirana je u dvije faze, a pomogli su Ministarstvo turizma, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Istarska županija i talijanska Regija Veneto. Budući da u centru trenutno nedostaje sadržaja pripremljen je novi projekt Multimedijalnog opremanja i tematizacije centra za posjetitelje koji je prijavljen na Fond za razvoj turističke infrastrukture Ministarstva turizma, a zahvaljujući čemu će centar zaživjeti u svom punom svijetlu i biti otvoren za posjetitelje od sljedeće godine. Centar su svečano otvorili zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko, predsjednica Općinskog vijeća Neda Šainčić Pilato i općinski načelnik Marko Ferenac.

Program su osim limenih glazbi uveličale i učenice područne škole Vižinada izvedbom tradicijskih recitacija, te Farabuti band koji je prisutne zabavljao na prigodnom domjenku u Domu kulture.