Projekt s lavandom povezao polaznike vrtića iz Vižinade i njemačkog Bernbeurena

Područni vrtić Vižinada danas slavi Dan vrtića, pa je to odlična prilika da se predstavi i hvalevrijedan projekt suradnje koji vrtić iz Vižinade provodi s Katoličkim dječjim vrtićem Sv. Nikola u Bernbeurenu (Bavarska, Savezna Republika Njemačka). Suradnja se odnosi na upoznavanje vrtića i užeg zavičaja te razmjenu predstavljanja odgojno-obrazovnih aktivnosti.

Kroz suradnju su se već odvila dva zanimljiva projekta – Tradicionalne uskršnje igre u Vižinadi” i “Lavanda, mirisne note naše Vižinade”. Djeca iz odgojnih skupina u Vižinadi su predstavila projekte te izradila darove i čestitke, a uz pomoć Općine Vižinada sve je to stiglo do vrtića u Njemačkoj, koji je aktivnosti hrvatskih mališana predstavio na oglasnim mjestima, web stanicama, portalima i gradskim punktovima svog vrtića i grada.

Projekt “Tradicionalne uskršnje igre u Vižinadi” potaknuo je djecu da blagdan Uskrsa obilježe kroz aktivnosti poput svima omiljenog tucanja jajima, stare igre koja se naziva “hitat u jaje” i u kojoj se koriste kuhana jaja i kovanice, ili uskršnje utrke s jajima. Aktivnosti su imale i edukativni karakter, pa su djeca, primjerice, naučila koje se životinje nalaze na hrvatskim kovanicama.

Djeca iz mješovite skupine, starosti od tri do sedam godina, uživala su u projektu “Lavanda, mirisne note naše Vižinade” kroz koji su se na više načina upoznali s lavandom, ljekovitom i mirisnom biljkom koja se tradicionalno uzgaja u istarskim krajevima. Brali su cvjetove te njima punili vrećice, pri čemu su sami osmislili etiketu. Ujedno, istraživali su literaturu s podacima o lavandi, igrali različite igre, učili orijentaciju u otvorenom prostoru kroz igru “Možeš li pronaći polje lavande”, sadili ovu svima omiljenu biljku te posjetili OPG “Lavanda Oklen” gdje su iz prve ruke saznali sve o uzgoju i preradi lavande. Ujedno su naučili koji se sve proizvodi mogu načiniti od lavande, ali i da je riječ o jestivoj biljci, pa su od nje spravljali čaj i kekse.

Ovdje pogledajte video.

Tako su ovom kvalitenom suradnjom i projektima do njemačkog Bernbeurena došli običaji istarskog kraja koji će zasigurno biti zanimljivi tamošnjoj djeci i stanovnicima, a pritom su mališani iz Vižinade u njima uživali i saznali mnogo toga korisnog i vrijednog.