Pripazite na lažne liječnice koje obilaze starije ljude

Policija poziva građane, pogotovo one starije dobi, da pripaze koga puštaju u svoj dom te da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela

Pulska policija istražuje dva slučaja krađe na štetu starijih osoba, koje su u svoj dom pustile nepoznatu ženu.

Naime, 26. kolovoza oko 10.20 sati u dom 81-godišnjaka u Ulici Kaštanjer došla je nepoznata žena koja se predstavila kao liječnica koja obavlja usluge pregleda. Žena je iskoristila nepažnju starca te mu je iz novčanika otuđila nekoliko stotina eura.

Drugi slučaj dogodio se 29. kolovoza oko 9.30 sati u Koparskoj ulici, kada se nepoznata žena 84-godišnjakinji predstavila kao zdravstvena djelatnica. Rekla joj je kako je to novi način rada doma zdravlja i da zdravstveni djelatnici obilaze domove starijih osoba, mjere im tlak i obavljaju preglede. Nakon što je nepoznata žena otišla, starica je primijetila kako joj nedostaje nakit u vrijednosti od više stotina eura.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za nepoznatom ženom ili ženama koje su oštetile starije osobe.

Policijska uprava istarska poziva građane, pogotovo one starije dobi, da pripaze koga puštaju u svoj dom te da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela.

Policija često evidentira prijevare ili krađe u domovima starijih osoba, a način počinjenja tih djela je u većini slučajeva sličan. Počinitelji, bilo da je riječ o muškim ili ženskim osobama, najčešće se predstavljaju kao prodavači, pripadnici vjerskih zajednica ili kao službene osobe ne bi li ušli u dom oštećenih, a onda iskoristili njihovu nepažnju i otuđili im vrijedne predmete ili ih lažnim prikazivanjem činjenica naveli da nešto učine na svoju štetu. Bilo je slučajeva kada su se počinitelji predstavljali kao djelatnici banke, policijski službenici, dostavljači ili kao što je slučaj ovdje  – kao zdravstveni djelatnici.

U svim takvim slučajevima, kada vam se pred vratima doma pojave nepoznate osobe, policija savjetuje oprez. Ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi.

Ukoliko se osoba predstavlja kao službena osoba, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice, a vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata, kroz ”špijunku” ili korištenjem sigurnosnog lanca.

Budite sumnjičavi i ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti. Ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede.