Priopćenje

U Vižinadi na konferenciji za novinare predstavljen projekt Sonda Kreativni centar

Dana 29. kolovoza je u Vižinadi predstavljen projekt budućeg Sonda Kreativnog centra, a uslijed potpisivanja Ugovora o osnivanju prava građenja kojim Općina Vižinada Studiu Sonda ustupa na 50 godina pravo građenja na građevinskom zemljištu površine 2077 m2, s isključivom namjenom izgradnje Kreativnog centra u roku od 60 mjeseci od potpisa ugovora, a koji ima za cilj podići poslovnu, obrazovnu, kulturnu i turističku razinu Vižinade i Istarske županije zasnovanu na razvoju svih aspekata kreativnosti, a poštujući trenutne razvojne strategije.

Na konferenciji su govorili Marko Ferenac, načelnik Općine Vižinada, Jelena Fiškuš i Sean Poropat, kreativni direktori i suvlasnici Studia Sonda, te Albert Jedrejčić, voditelj projekta u Studiu Sonda.

Marko Ferenac je u svom uvodnom govoru istaknuo važnost ovog projekta za lokalnu zajednicu i izrazio zadovoljstvo činjenicom da jedan ovako kreativan i uspješan studio, višestruko nagrađivan međunarodnim priznanjima, djeluje u Vižinadi te što su odabrali upravo Vižinadu za razvoj svoje djelatnosti.  Posebno se osvrnuo na način realizacije projekta putem osnivanja prava građenja čime se direktno pomaže i potiče razvoj poduzetništva i gospodarstva, omogućuje se poslovnim subjektima da rade i stvaraju, a od čega u konačnici cijela zajednica ima koristi, pri čemu Općina ostaje vlasnik zemljišta, dok poduzetnik svojim ulaganjem stvara dodatnu vrijednost. Načelnik je naglasio kako vjeruje u ovaj projekt te se nada kako će po tom modelu i drugi investitori ulagati u razvoj Vižinade, a u cilju smanjenja nezaposlenosti i ostvarenja gospodarskog rasta.

Sean Poropat i Jelena Fiškuš osvrnuli su se na dosadašnje rezultate Studia Sonda, predstavili ukratko svoje poslovanje, te istaknuli glavne ciljeve planiranog projekta. Krajnji cilj je mjerljivim statističkim parametrima kroz definirano vremensko razdoblje konkretno dokazati koliko ispravno vođeni kreativni procesi mogu doprinijeti razvoju sredine – Vižinade kao mikrosredine i Istarske županije u cijelosti. Mjerljivi parametri odnose se na povećanje posjeta, noćenja, potrošnje, imidža sredine, a koji će proizaći iz rada Kreativnog centra. Udio doprinosa Kreativnog centra moći će se kvantificirati kroz konkretne indikatore medijskih objava, zatim iznosa kreativnih poslova koje će Studio Sonda zajedno s uključivanjem polaznika centra izvesti u cilju brendiranja općine Vižinada, te u konačnici poslovnim prihodima Studia Sonda i iznosima kojima kao pravna osoba doprinosi ostvarenju prihoda lokalnoj zajednici. Valja pritom istaknuti kako je za gradnju kreativnog centra, usprkos izazovima, ciljano odabrana sredina upravo u unutrašnjosti Istre kako bi se doprinijelo razvoju dijela poluotoka koji nije u tolikom turističkom fokusu javnosti kao njegov priobalni dio.

Glavnina prostora Sonda Kreativnog Centra bit će javni prostori namijenjeni održavanju poslovnih, edukativnih i društveno korisnih sadržaja za poslovnu i stručnu javnost, te sve dobne skupine, od vrtićke do zrele dobi, naglasio je voditelj projekta Albert Jedrejčić. Planirana je izgradnja prostora između 500-900 m2 koji će obuhvaćati recepciju s pop-up shopom/prostorom za prezentaciju hrvatskog dizajna i istarskih proizvoda, polivalentnu dvoranu za predavanja i prezentacije, salu za sastanke/promocije kuhinju/kantinu, foto/video produkcijski studio, prostore namijenjene uredima i radu s praktikantima, kotlovnicu i spremište te sobu za goste. Vrlo je važno istaknuti kako je od strane Studia Sonda kao osnovni uvjet pri pripremi projekta izgradnje tražena integracija s prirodnim okolišem, odnosno poštivanje prirode koja će ga okruživati te poštivanje tradicijskih okvira. Planirani trošak izgradnje kreće se između 3,5 i 5,5 milijuna kn.

Studio Sonda odgovoran je za ukupno financiranje projekta, a ono proizlazi iz vlastitih sredstava te planiranih prijava na Europske projekte za sufinanciranje troškova izgradnje i opremanja. U tijeku je priprema projektne dokumentacije za prijavu u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj na KOMPETENTNOST I RAZVOJ MSP – faza II grant shemu, na kojoj radi voditelj projekta s desetogodišnjim iskustvom u implementaciji više od 50 EU projekata.

Na projekt se osvrnula i pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije, Nada Prodan Mraković, istaknuvši važnost ovog projekta u turističkom smislu kako za Vižinadu tako i za Istarsku županiju, te je zaželjela puno uspjeha u realizaciji projekta.

Konferenciji je prisustvovala i predsjednica Županijske gospodarske komore Pula, Jasna Jaklin Majetić, koja je izrazila zadovoljstvo ovim projektom posebno osvrnuvši se na model osnivanja prava građenja kao uspješnog modela u razvoju poduzetništva i proaktivnog razmišljanja čime se poduzetnicima osigurava prostor za razvoj i investicije.