Priključite se Otpadijadi, prvom natjecanju u odvajanju otpada!

“Odvajaj otpad vješto, i pobijedit će tvoje mjesto” – slogan je pod kojim je 01. ožujka startala Otpadijada, prvo natjecanje u odvajanju otpada, i trajat će do 30. travnja 2023.

Cilj ovog projekta je podizanje svijesti i promicanja važnosti odgovornog i pravilnog postupanja s otpadom, a provodi ga Usluga Poreč u suradnji s Gradom Porečom i općinama Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Višnjan, Vižinada i Vrsar.

Pozivamo stoga sve mještane Vižinade da sudjeluju na Otpadijadi na način da pažljivo i odgovorno odvajaju otpad u svojim domaćinstvima, što bi nam svima, naravno, trebala biti i redovna praksa. A ovog puta dodatno nas motivira mogućnost pobjede na Otpadijadi zbog spoznaje da pobjednik, ali i svi koji sudjeluju, aktivno utječe na očuvanje okoliša, smanjenje utjecaja globalnog zatopljenja i stvaranje bolje i čišće budućnosti za nove generacije. Ujedno, mjesto koje pobijedi na natjecanju osvojit će eko akciju sakupljanja glomaznog ili neke druge vrste otpada, dok će načelnik ili gradonačelnik dobiti pehar od recikliranog materijala. Svi sudionici, bez obzira na osvojeno mjesto, dobit će bio vrećice za sakupljanje zelenog otpada kako bi još jeftinije i lakše odvajali otpad. No najvažnije je da će pobjednički tim predstaviti svoje mjesto (općinu) u najboljem svjetlu, omogućiti djeci život u čišćem okruženju i naučiti pravilno odvajati otpad. Na ovaj način priroda neće biti opterećena, a svojim djelovanjem građani će osigurati čišći okoliš i zdravije okruženje koje svi poštuju i čuvaju.

Pobjednik Otpadijade određivat će se prema mjerenjima koja će pokazati koliko se povećao udio reciklabilnog otpada u odnosu na miješani. Nakon mjesec dana Usluga Poreč će objaviti izvještaj o udjelima odvojenog otpada, na potom svi imaju novu priliku popraviti rezultate te povećati postotak odvajanja otpada s ciljem osvajanja prvog mjesta.

Hvalevrijedna inicijativa za Otpadijadu nastala je po uzoru na najpoznatije svjetsko natjecanje ovakvog tipa, a sve ima snažnu edukativnu komponentu. Tako će, primjerice, tijekom natjecanja svi sudionici naučiti da kućanstva koja koriste spremnik miješanog otpada od 60 litara mogu uštedjeti 300 kuna, a oni koji koriste spremnike od 120 litara čak 600 kuna godišnje. A da bi važnost Otpadijade bila predstavljena kako zaslužuje, cijelu kampanju i vizualni identitet natjecanja osmislili su naši kreativci iz Studija Sonda u Vižinadi. Stoga priključimo se svi ovom odličnom natjecanju i odvajajmo otpad!