Predstavnici bavarske općine Bernbeuren u službenoj posjeti Vižinadi

Dana 01. lipnja 2018. godine Općinu Vižinada službeno su posjetitli predstavnici bavarske općine Bernbeuren (Njemačka), a delegaciju je predvodio tamošnji načelnik Martin Hinterbrandner. Susret dviju općina planira se već neko vrijeme, a sve je započelo kada je veleposlanica Njemačke u Australiji gđa Anna Prinz kupila kuću za odmor u Vižinadi odakle je i nastala ideja da se dvije općine susretnu i započmu zajedničke aktivnosti.
 

Njemačku delegaciju ispred Općine Vižinada primili su načelnik Marko Ferenac, zamjenik načelnika Oliver Arman, predsjednica Općinskog vijeća Neda Šainčić Pilato, potpredsjednik Općinskog vijeća Maksimilian Ritossa, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Gordana Bottezar, povjesničar umjetnosti Marino Baldini te članica Skupštine Turističke zajednice Rita Ritossa.

U ugodnom razgovoru načelnici su prezentirali svoje općine, zanimljivosti koje ih krase, te su se dotakli realiziranih projekata kao i onih u planu. Ustanovili su da imaju zajedničkih karakteristika jer obje općine su uglavnom poljoprivredne općine, sličnog krajobraza, imaju bogati društveni život te imaju interesa u pokretanju zajedničkih projekata.

Marko Ferenac se u svom govoru zahvalio delegaciji na iskazanom interesu za Vižinadu, vjerujući da ovakvi susreti mogu doprinijeti zajedničkoj suradnji i nastupu u provedbi aktivnosti od zajedničkog interesa te privlačenju investitora. Osobito se kao mogućnost suradnje vidi u pogledu razvoja poljoprivrede i ruralnog turizma, razmjeni iskustva i ideja te povezivanju stanovnika obje općine, ali i iskorištavanju sredstava iz EU fondova kroz prekograničnu suradnju.

Martin Hinterbrandner istaknuo je kako ga iznimno veseli početak ove suradnje, te je vrlo optimističan da će benefiti biti od velike koristi za obje općine i njihovo stanovništvo. Zahvalio se na ugodnom prijemu te iskazao interes da se ova suradnja nastavi uzvratnim susretom u Njemačkoj, a vjeruje i da će se sve okončati bratimljenjem dviju općina kada se utvrde zajednički ciljevi i plan suradnje.

Nakon razmjene simboličnih poklona i zdravice, uslijedilo je razgledavanje centra Vižinade koje je vodio gospodin Marino Baldini. Gosti su se upoznali sa prostorima Zajednice Talijana, upoznali su povijest Vižinade iz venecijanskog doba, posjetili župnu crkvu Sv. Jeronima i freske u crkvi Sv. Barnabe, te novoouređene prostore kuće Maraston, budućeg centra za posjetitelje. Naposljetku gosti su imali prilike uživati u specijalitetima lokalnog područja te vrhunskim vinima po kojima je Vižinada nadaleko poznata.