Predstavljena monografija o Carlotti Grisi, baletnoj divi iz Vižinade

Prva cjelovita monografija o svjetski poznatoj baletnoj divi Carlotti Grisi, rođenoj u Vižinadi prije 204 godine, predstavljena je na trgu u Vižinadi u petak 30. lipnja uz brojnu publiku i uzvanike.

Promocija je započela u 20 sati, a knjigu naziva “CARLOTTA GRISI BALETNA DIVA IZ VIŽINADE” predstavili su njezina autorica Elena Poropat Pustijanac i urednik Đorđe Matić. Na događanju su bili prisutni i Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Marko Ferenac, načelnik Općine Vižinada te Neda Šainčić Pilato, zamjenica načelnika iz reda pripadnika talijanske nacionalne manjine, a ujedno i predsjednica Zajednice Talijana Vižinada.

Monografija predstavlja sveobuhvatan prikaz života i umjetničkog opusa jedne od najpoznatijih balerina u povijesti koja je prve plesne korake napravila upravo u rodnoj Vižinadi, a kasnije briljirala u milanskoj Scali te na brojnim drugim svjetskim pozirnicama, poput onih u Parizu, Londonu ili Sankt Peterburgu. Upravo zbog nje skladan je “Giselle”, jedan od najpoznatijih baleta svih vremena čija je izvedba svrstala Carlottu među najveće umjetnice onoga vremena. Izazvao je tada pravu senzaciju, i do današnjih je dana ostao najizvođenija baletna predstava ikad.

Monografija o Carlotti Grisi izdana je zahvaljujući inicijativi Općine Vižinada koja je i nakladnik knjige, dok je sunakladnik Zajednica Talijana Vižinada. U realizaciji ovog projekta sudjelovalo je Ministarstvo kulture i medija s financijskom potporom u iznosu 5740,26 eura, Istarska županija (Upravni odjel za kulturu i zavičajnost) koji je dao 2406,95 eura i Zajednica Talijana Vižinada koja je pomogla s potporom od 856,06 eura, dok je ostatak ukupnog iznosa financirala Općina Vižinada.

Grafičko oblikovanje potpisuje Studio Sonda iz Vižinade, a monografiju je tiskala tvrtka Primacomm d.o.o. iz Pazina.

Carlottina umjetnička ostavština danas predstavlja neprocjenjivo kulturno blago, a upravo njezino ime nosi plesni centar iz Umaga. Tako su polaznice Plesnog centra “Carlotta Grisi” uveličale promociju monografije izvedbom nekoliko plesnih točaka klasičnog baleta i suvremenog plesa, za čiju je koreografiju bila zadužena voditeljica plesnog centra Mirna Sporiš.

Nakon predstavljanja monografije organizirano je zajedničko druženje uz prigodan domjenak na Battistellinoj šterni.