POKRETANJE PETICIJE PROTIV PRIVREMENOG ZATVARANJA POŠTANSKOG UREDA U VIŽINADI

Zbog sveopćeg nezadovoljstva mještana na rad poštanskog ureda u Vižinadi uslijed nove organizacije rada i obavijesti o privremenom zatvaranju poštanskog ureda u periodu od 01.01. do 28.02.2019. godine zbog navodnog izvođenja radova, a u skladu sa zaključcima Općinskog vijeća Općine Vižinada, pokreće se peticija protiv privremenog zatvaranja poštanskog ureda u Vižinadi.

Pozivaju se sve punoljetne osobe koje imaju prebivalište i/ili boravište na području Općine Vižinada, kao i sve pravne osobe koje djeluju na području općine, da svojim potpisom daju glas i podršku inicijativi za normalizacijom poslovanja poštanskog ureda u Vižinadi, na adresi Vižinada 18a, 52447 Vižinada uz ispunjenje sljedećih zahtjeva:

  • da se poštanski ured privremeno ne zatvara u razdoblju od 01.01. do 28.02.2019. godine,
  • da se svakom korisniku osigura neometano korištenje poštanskih usluga u poštanskom uredu sukladno dosadašnjem radnom vremenu,
  • da se pošta dostavlja minimalno dva puta tjedno po svakom naselju na području Općine Vižinada.

U posljednje vrijeme vrlo smo nezadovoljni radom ureda i načinom organizacije, osobito po pitanju dostave pošte koja uredovno kasni po tjedan i više dana, a imamo i zabilježenih slučajeva da se pošta ne dostavlja. Nama kao lokalnoj samoupravi građani se često javljaju s primjedbama na dostavu pošte te su ogorčeni na takvu organizaciju jer im kašnjenje uzrokuje dodatne troškove kao što je plaćanje zateznih kamata po računima, a mnogima i poslovanje ovisi o dostavi pošte.

Imamo saznanja da poštar dostavlja poštu na području cijele Općine Vižinada, dijelu Općine Kaštelir-Labinci, te pojedinim ulicama u Grada Poreču, što je neprihvatljivo jer jedan čovjek ne uspijeva kvalitetno rasporediti poštu na tako širokom području. Isto tako dostava je predviđena jednom tjedno po naselju, što je premalo i uzrokuje velike probleme iz već gore spomenutih razloga. Mišljenja smo da bi jednom poštaru područje Općine Vižinada bilo dovoljno za kvalitetan raspored pošte, a ne da se istome proširuje područje dostave na druga područja.

Nastavno na rad poštanskog ureda, apsolutno je neprihvatljivo da se isti zatvara u vremenu od 01.01. do 28.02.2019. godine zbog izvođenja radova. Na području Općine živi veliki broj starijih osoba i umirovljenika koji su usko vezani uz rad pošte jer u tom istom uredu primaju mirovine i plaćaju račune. Radi se o osobama koje nemaju osiguran prijevoz do susjednih općina kako bi mogli podignuti svoje skromne mirovine ili platiti račune, te se apsolutno protive bilo kakvom zatvaranju poštanskog ureda.

Zatvaranje poštanskog ureda u Vižinadi ne bi se samo negativno odrazilo na kvalitetu života mještana, nego bi se utjecaj negativno proširio i na gospodarstvo ovog kraja (poglavito – turizam) s obzirom na sve usluge koje Hrvatska pošta d.d. vrši.

Hrvatskoj pošti d.d. je dana 20. prosinca 2018. godine upućena predstavka na rad od strane načelnika Općine Vižinada u kojoj se traži hitno poduzimanje nadležnih u cilju nezatvaranja ureda i postizanja bolje kvalitete pružanja poštanskih usluga, ali do dana pokretanja peticije odgovor nije stigao.

Polazeći od toga da mještani Općine Vižinada, kao i svi ostali koji imaju interes, imaju pravo na kvalitetnu uslugu, načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac je pokrenuo potpisivanje peticije kao građanskog instrumenta vršenja legitimnog pritiska protiv privremenog zatvaranja poštanskog ureda u Vižinadi, kao i za uspostavljanja kvalitetne usluge krajnjim korisnicima.

Stoga pozivamo sve mještane, fizičke i pravne osobe koje žive i djeluju na području Općine Vižinada da svojim potpisom daju glas i podršku ovoj inicijativi. Potpisi se prikupljaju u razdoblju od 31.12.2018. do 07.01.2019. godine te u slučaju dodatnih informacija molimo da se javite na kontakt telefon 098/434-969.