Parenzana u Vižinadi privukla tisuću rekreativaca

Od Batisteline šterne u srcu Vižinade, pa prema Tičanu, Karojbi, Motovunu i Istarskim toplicama, te preko Livada i Ponte Portona natrag na mjesto starta – tako je u nedjelju izgledala 46,7 kilometara duga trasa rekreativnog biciklističkog maratona Parenzana koja je okupila tisuću sudionika, zaljubljenika u biciklizam i hodanje. Bio je to 24. po redu rekreativni biciklistički maraton Parenzana kojeg dobro poznaju svi ljubitelji rekreativnih aktivnosti u slikovitoj istarskoj prirodi, pa se nakon cijele trase na početnu točku u Vižinadu vratilo čak 475 biciklista iz raznih krajeva Istre i Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, Njemačke te Bosne i Hercegovine. Posljednja dionica od Ponte Portona do Vižinade bila je otvorena za natjecanje.

Pješaci, njih 441, hodali su deset kilometara, a na tom su se putu odlično zabavili i okrijepili kod lokalnih vinara i maslinara. Njihova trasa obuhvatila je dio Parenzane te pješačke staze u okolici Vižinade. Okupile su se na ovom događanju cijele obitelji i sudionici svih životnih dobi koji su kroz sport i rekreaciju uživali u prvim danima jeseni i slikama istarskog kraja.

Hrabro su potegnuli i oni stariji od 80, pa su pehare i medalje zaslužili najstariji natjecatelji – Frau Zenzta, 85-godišnja gošća iz Bernbeurena u ženskoj konkurenciji te 80-godišnji Silvano Barbić iz Pazina u muškoj konkurenciji. Flavio Ferenac došao je na biciklistički maraton čak iz daleke Amerike, država Ohio, pa je zasluženo dobio nagradu kao sudionik pristigao iz najudaljenije destinacije. Bila je tu nagrada i za one najborbenije, a zasluženo ju je dobio Ivan Dajčić koji je stazu vozio na Pony biciklu. Na nizbrdici od Motovuna prema Livadama imao je pravu avanturu, jer je gume svog Ponyja morao hladiti vodom, kako se ne bi zapalile.

Kao posebni gosti i među biciklistima i među pješacima nastupili su prijatelji iz njemačkog Bernbeurena s kojima je prošle godine Vižinada potpisala povelju o bratimljenju.

Prije biciklista ulicama Vižinade krenulo je 30 polaznika Dječjeg vrtića iz Vižinade.

Nakon gotovo dva sata vožnje, prvi je ciljem prošao Paolo Baldaš iz Vižinade, koji je ujedno i pobijedio u kategoriji vozača do 19 godina.  U istoj kategoriji drugi je bio Deni Kernjus iz Tara, a treći Mauro Filčić iz Rijeke. U kategoriji muškaraca od 20 do 29 godina prvi je bio Martin Legović iz Baderne, drugi Diego Žučić iz Poreča, a treći Andrea Venier iz Kaštelira.

U muškoj konkurenciji do 30 do 49 godina najbolji je bio Bojan Rafaj iz Rijeke, za njim je bio Andrej Đurđević iz Marušića, a treće je mjesto zauzeo Marko Mahne iz Kaštelira.

U kategoriji muškaraca od 50 do 69 godina najbolji je bio Bruno Šegon iz Motovuna, drugi je bio Valdi Kostadina iz Labina, a treći Riko Rižnar iz Slovenije.

U skupni muškaraca starijih od 70 godina najbolji je bio Karl Strueger iz Austrije, za njim Bruno Kotiga iz Motovuna, a na treće mjesto plasirao se koji u rodni kraj na biciklističko druženje dolazi iz Clevelanda u Ohiju.

Žene su nastupile u dvije kategorije i to do 39 godina i starije. U prvoj kategoriji prava je bila Matija Kalčić iz Pule, druga Edita Papa Dukić iz Bribira, a treća Matea Močibob iz Vižinade. U drugoj prava je bila Morena Štokovac iz Umaga, a druga Natali Sergio iz Lindara.

U ukupnom poretku rekreativnog biciklističkog maratona Parenzana, prva tri biciklista koja su ušla u cilj su Paolo Baldaš iz Vižinade,  Marin Legović iz Baderne i  Bojan Rafaj iz Rijeke.

Ovaj poznati biciklistički maraton omiljen je među rekreativcima i predstavlja ne samo promociju sporta, već i turizma u periodu kada završi ljetna turistička sezona. Mnogi vole baš jesenski dio godine za odmor i rekreaciju na Istarskom poluotoku, pa je biciklistički maraton Parenzana događanje koje uvijek iznova prepozna veliki broj ljudi iz brojnih zemalja. Osim toga, maraton je idealna prilika da se prođe putevima povijesti i nekadašnjom uskotračnom prugom koja je godinama žiteljima Istre značila život.

– Posebno je to promocija i valorizacija povijesne baštine, odnosno nekadašnje željezničke pruge “Parenzana” koja je povezivala Trst i Poreč, kaže općinski načelnik Marko Ferenac, zadovoljan što je na ovogodišnjoj “Parenzani” sudjelovalo 11 biciklista i pješaka iz Bernbeurena u Bavarskoj, općine koja je zbratimljena s Općinom Vižinada.

Načelnik Ferenac također ističe da se Parenzana vozi pod motom “Put zdravlja i prijateljstva”, što se godinama potvrđuje kroz sve veći broj sudionika na maratonu, i koji pedalirajući sklapaju trajna i neizbrisiva prijateljstva. Dodao je i da je ovogodišnja “Parenzana” održana iz potporu županijskog Upravnog odjela za turizam, Turističke zajednice Istarske županije, Općine Vižinada, ali brojnih sponzora, a glavni su “Lavanda Oklen” i Istarske toplice.

Uz Turističku zajednicu Općine Vižinade, rekreativni maraton “Parenzana” organizirao je Biciklistički klub “Parenzana” iz Vižinade, a kako bi sve proteklo u najboljem redu, brinulo se šezdesetak volontera i volonterki iz Vižinade.