OŠ Jože Šurana Višnjan ove godine sudjeluje u Erasmus+ programu

OŠ Jože Šurana Višnjan ove godine sudjeluje u Erasmus+ programu zahvaljujući projektu „Zeleni Jože“.  Cilj projekta jest razviti kompetencije nastavnika i omogućiti stjecanje znanja za inovativno i kvalitetno izvođenje nastave koja bi implementirala zelene prakse u školi, a učenike osvijestiti o važnosti očuvanja prirode te im omogućiti upoznavanje novih, zdravijih navika i aktivno učenje o ekologiji i održivom razvoju. Projekt je na kraju prve trećine ostvarivanja svojih ciljeva i vrlo se uspješno odvija.

U sklopu projekta započele su edukacije za učitelje. Učiteljice Katja Sirotić i Tina Pajdaš boravile su tjedan dana u Firenci. S kolegama iz Njemačke, Slovačke, Grčke i Hrvatske proučavale su klimatske promjene i njihov utjecaj na stanovništvo, probleme brze mode, ciljeve održivog razvoja, onečišćenje plastikom i utjecaj na bioraznolikost i tzv. greenwashing. U sklopu programa posjetile su javni vrt u Firenci i spoznale važnost takvih projekata za zajednicu. Edukacija „Enviromental Education: Learning and Acting for a Better Future“ prošla je u radnom i veselom ozračju, a osim učenja našlo se vremena za posjet čuvenim muzejima i znamenitostima. Učiteljice namjeravaju provesti diseminaciju kojoj je cilj potaknuti na razmišljanje ne samo učitelje i učenike, već roditelje i lokalnu zajednicu o svijetu koji nas okružuje i  budućnosti koja nas čeka.

U studenome su vjeroučiteljica Andreja Tarle i učiteljica engleskog jezika te voditeljica projekta Loredana Koraca boravile u Barceloni na tečaju pod nazivom „Zen and the Art of School Gardening“. Tečaj su pohađale kako bi stekle znanja nužna za formiranje i održavanje vrta u školi u sklopu projekta „Zeleni Jože”. U sklopu edukacije posjetile su Park Guell, botanički vrt na Montjuicu te vrtove Sveučilišta i brojne znamenitosti Barcelone.

Početkom prosinca učiteljica engleskog jezika u PŠ Kaštelir Tanja Miletić boravila je u Dublinu na tečaju pod nazivom „Service Learning – environmental projects for your classroom and beyond“. Tečaj je pohađala u svrhu edukacije o metodi Service Learning, tj. kako pripremati projekte na temu ekologije u kojima učenici uče svrhovito i aktivno sudjeluju u njihovoj provedbi. Učiteljica je zajedno sa svojim učenicima i kolegama surađivala s lokalnom zajednicom kako bi se učenike upoznalo sa stvarnim situacijama u kojima sami mogu djelovati i poboljšati uvjete u kojima trenutno živimo. U sklopu edukacije učiteljica je posjetila brojne znamenitosti Dublina te je sudjelovala u poduci irskog plesa.

Kako bi implementirale naučeno, učiteljice su organizirale brojne aktivnosti u matičnoj te obje područne škole.
U listopadu su učenici četvrtog, petog i šestog razreda PŠ Vižinada posjetili lokvu u blizini sela Markovići u organizaciji Zajednice Talijana i Javne ustanove Natura Histrica te njihovog projekta „Lokve Vižinade – jučer, danas, sutra“. Bila je to izvanučionična nastava u prirodi tijekom koje su učenici istraživali značaj lokava i načine očuvanja istih.
U studenom je u PŠ Vižinada organiziran sajam razmjene „Ne bacaj! Donesi, razmjeni, novi trend pokreni!“ gdje su učenici i roditelji mogli razmijeniti igračke, školski pribor te odjeću. 

Početkom prosinca sve je tri škole posjetila gospođa Valentina Trandafilović iz Tinker Labsa Poreč. Održala je zanimljive radionice izrade recikliranog papira od starih novina u 3., 4. i 5.razredu. Učenici su najprije proučili primjer drevnog papirusa, a zatim se i sami okušali u izradi recikliranog papira. Komadiće starih novina rastopili su vodi obojanoj prehrabmenim bojama te dobivenu smjesu istisnuli kroz sito. Nakon što su se osušili, učenici su svoje primjerke mogli ponijeti kući.

Učenici trećih razreda sudjelovali su Školi u prirodi tijekom terenske nastave na Rt Kamenjak gdje su proučavali bogatu floru i faunu te učili i istraživali metode očuvanja okoliša.

Učenici koji pohađaju nastavu građanskog odgoja i obrazovanja posjetili su Azil za napuštene životinje Snoopy te donijeli donacije u obliku hrane za pse i ostalih potrepština. 

PŠ Vižinada je u siječnju ugostila Udrugu Drijade koja je organizirala radionicu pod nazivom „Kućice za ptice i ptičja gnijezda“. Radionica je financirana od strane Općine Vižinada, a sudjelovali su učenici od 1.-4- razreda. Učili su o vrstama gnijezda, o vrstama lokalnih ptica, gdje i od kojih materijala ptice grade svoje „kućice“. Naglasak je bio na korisnosti ptica za čitav ekosustav.

U školi su postavljeni spremnici za recikliranje papira i plastike. Prema anketama provedenim među učenicima, učenici ih koriste te se općeniti s više pažnje odnose prema prirodi i prema otpadu. 

Također je od samog početka školske godine u tijeku sakupljanje donacija za izgradnju vanjske učionice u dvorištu PŠ Vižinada. U tu svrhu, učenici su organizirali su Božićni sajam na kojima su prikupljali tražena sredstva prodajom ekoloških Božićnih ukrasa. Osim vanjske učionice, u planu je i formiranje aromatičnog vrta. Za ostvarenje tih ciljeva škola ima vrijednu podršku lokalne samouprave, Općine Vižinada.

 Učenici i učitelji se jako raduju svakoj pozitivnoj promjeni te rado sudjeluju u svim aktivnostima kojima oplemenjuju svoj boravak u školi.