Općinsko vijeće jednoglasno usvojilo proračun Općine Vižinada-Visinada

Na sjednici Općinskog vijeća održanoj 22. prosinca jednoglasno je usvojen proračun Općine Vižinada za 2023. godinu.

Planiran je u ukupnom iznosu od 1.645.650 eura, koji u ovim izazovnim vremena jamči daljnji razvoj i kontinuitet u pružanju ekonomskih, komunalnih i društvenih usluga, omogućavajući jednakost i ravnopravnost svih skupina u društvu, a izrađen je na temelju dosadašnjeg poslovanja, programa rada općinskog načelnika i iskazanih potreba građana.

Proračun za 2023. godinu raspoređen je u 17 različitih programa, od kojih se najviše ističu programi javnih potreba u predškolskom odgoju i školstvu putem kojih se na obrazovanje planira utrošiti gotovo 229 tisuća eura, odnosno, 14 posto ukupnih proračunskih rashoda i izdataka. Upravo je obrazovanje i briga o djeci prioritet razvoja Općine Vižinada-Visinada te je zbog niza aktivnosti i projekata koji se financiraju iz općinskog proračuna, ali i zahvaljujući zajedništvu svih uključenih u razvoj, Općina Vižinada-Visinada zasluženo dobila prestižnu titulu Općina prijatelj djece.

Nastavljamo brojne komunalne aktivnosti, od asfaltiranja cesta i nogostupa, do uređenja javne rasvjete i dječjih igrališta. Prioritet će nam biti uređenje pješačke komunikacije i postizanje veće sigurnosti u prometu, ali i održavanje sustava oborinske odvodnje. Svakako će naglasak biti na europskim projektima, poput onih koji se odnose na rekonstrukciju nogometnog igrališta Fabrika i izgradnju dječjeg igrališta u Vižinadi za koje očekujemo potpore, ali i na drugu fazu obnove crkve sv. Barnabe za koju smo već osigurali sredstva.

U 2023. godini nastavljamo i s pripremom projektne dokumentacije za nove projekte koji će se prijaviti na buduće natječaje za dobivanje bespovratnih sredstava, a temeljem toga je izrađen i UPU-a za naselje Vižinada kojim se definira razvoj sportsko-rekreacijske zone te mogućnost poticane stanogradnje čime će se dodatno potaknuti demografska obnova i omogućiti daljnji razvoj na području Općine Vižinada-Visinada. Također, započeli smo projektiranje nove zdravstvene stanice s dvije ambulante i ljekarnom kako bi se ponajviše starijim osobama omogućila lakša dostupnost zdravstvenih usluga, budući da je postojeća ambulanta na katu, dok će nova biti u prizemlju.

Vijeće je donijelo i Odluku o komunalnom doprinosu kojom će se on u prosjeku povećati za 38 posto slijedom većih troškova gradnje i održavanja komunalne infrastrukture. Pritom smo za gradnju prvog objekta za domicilno stanovništvo i mlade zadržali popuste od 50 posto, odnosno 65 posto prilikom obračuna.

Izglasana je o odluka o zabrani radova za narednu godinu koja će biti ista kao i za 2022. Drugim riječima minimalna, što znači da će biti zabranjen samo rad pikamerima i to u periodu od 01. srpnja do 31. kolovoza 2023. godine.