Općinski načelnik u službenom posjetu Regiji Veneto

U znak dugogodišnje suradnje između Općine Vižinada i talijanske Regije Veneto, općinski načelnik Marko Ferenac u svom službenom posjetu Regiji uručio je Plaketu Općine Vižinada gospodinu Diegu Vecchiatu, direktoru Sektora za međunarodne odnose Regije Veneto. Plaketu je Općinsko vijeće dodijelilo Regiji Veneto za izniman doprinos i financijsku pomoć u očuvanju kulturne baštine koja potječe iz doba Venecije. Zahvaljujući toj pomoći restaurirani su i obnovljeni brojni objekti na središnjem vižinadskom trgu među kojima se izdvajaju Battistellina šterna, kuća Lav, zvonik i posljednja u nizu kuća Maraston.

Također, projekt druge faze uređenja kuće Maraston prijavljen je na novi natječaj Regije Veneto kojim se nastoji očuvati i valorizirati venecijanska kulturna baština u Istri i Dalmaciji. Na ovom posljednjem natječaju zatraženo je ukupno 120 tisuća eura, a odluka o odabiru trebala bi se donijeti u 2017. godini.
Marko Ferenac u svom obraćanju zahvalio se Regiji Veneto na iznimnoj pomoći u obnovi povijesnih elemenata koji krase središnji trg Vižinade, te na odličnoj suradnji koje ove dvije institucije njeguju već godinama. Gospodin Vecchiato je istaknuo kako mu je drago da Vižinada napreduje uz nadu da će Regija Veneto i ubuduće pomagati takve i slične programe, napominjući kako se treba više orijentirati europskim fondovima putem programa kao što je program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. U posjeti su zajedno s načelnikom bile i pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Gordana Bottezar te predsjednica Zajednice Talijana Vižinada Neda Šainčić Pilato koje su istaknule suradnju između Općine i Zajednice i govorile o brojnim međusobnim aktivnostima ovih dviju institucija.