Općini Vižinada odobreno dodatnih 400 tisuća kuna za kuću Maraston

Općina Vižinada nastavlja s uspješnim izvlačenjem sredstava iz EU i drugih fondova. Ovoga puta sredstva su odobrena iz Fonda za razvoj turizma u iznosu od 400 tisuća kuna za multimedijalno tehničko i sadržajno opremanje i tematizaciju Centra za posjetitelje „Maraston“. Radi se o trećoj fazi uređenja kuće Maraston vrijednoj gotovo 1,3 milijuna kuna u kojoj će se nabaviti multimedijalna oprema za prikazivanje odabranih tema centra, odnosno Slatke Istre, Carlotte Grisi i Kelly’s Heroes čime će se kulturna i turistička ponuda Vižinada objediniti na jednom mjestu. Svrha Centra za posjetitelje Maraston je na prepoznatljiv i atraktivan način privući posjetitelje u povijesnu jezgru naselja i potaknuti cjelogodišnju promociju kulturnih, povijesnih i turističkih sadržaja na području Općine Vižinada.

Nakon što je u rujnu raspisalo natječaj, Ministarstvo turizma prije nekoliko je dana objavilo Odluku o odabiru projekata i dodjeli potpora temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2018., a odobrena su sredstva za sufinanciranje čak 62 projekta u vrijednosti od 23,4 milijuna kuna. Među tim se projektima našlo i nekoliko istarskih, pa tako i „Centar za posjetitelje Maraston“, a sredstva i natječaj namijenjeni su jedinicama lokalne i regionalne samouprave za razvoj javne turističke infrastrukture, u sklopu Strateškog plana Ministarstva turizma za razdoblje od 2018. do 2020. godine.
 
Ovim putem zahvaljujem Ministarstvu turizma na prepoznavanju našeg projekta i vjerujem da će po okončanju opravdati svoju svrhu te stvoriti dodatni turistički sadržaj u Vižinadi koja iz godine u godinu ostvaruje zavidne rezultate u području turizma, rekao je načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac prilikom potpisivanja ugovora u Zagrebu koje održano 19. prosinca 2018. godine u prostorijama Ministarstva turizma.  Osim toga planirani su razni projekti u području razvoja turizma, a osobito važan projekt je izrada sveobuhvatne Strategije razvoja turizma za koju su sredstva ostvarena iz Programa ruralnog razvoja RH, kroz operaciju 7.1.1., a u čiju se izradu kreće početkom 2019. godine, napomenuo je Ferenac.