Općini Vižinada dodijeljena pohvala naj akciju

Općina Vižinada i njen koordinacijski odbor u akciji Općina Vižinada – prijatelj djece prijavili su likovnu radionicu „Ex tempore – Slatka Istra“ na natječaj za naj akciju 2018. godine koji provodi središnji koordinacijski odbor za akciju Gradovi i općine – prijatelji djece.

Radi se o radionici koja je organizirana u suradnji s Turističkom zajednicom općine Vižinada, a osmislile su ju i vodile Maja Šimonović Cvitko i Dragana Mađarac Arman. Cilj akcije je bio uključivanje djece predškolskog i školskog uzrasta u tradicionalnu gastronomsku manifestaciju Slatka Istra, njegovanje lokalne gastronomske baštine (priprema, izgled i način pripreme istarskih kolača) te razvijanje kreativnosti i likovnog izričaja djece raznim likovnim tehnikama i prigodnim pričama. Aktivnosti su provedene u sklopu 22. po redu smotre tradicionalnih istarskih slastica „Slatka Istra“ te je radionica zabilježila veliki interes od strane djece i roditelja.
 
Pokazalo se da djeca doživljavaju akciju kao izazov u kojem se maksimalno trude što više zapamtiti o tradicionalnim slasticama svog mjesta, ali i o povijesti i načinu pripreme, o trudu kojeg treba uložiti kako bi neki kolač bio uistinu ukusan te o vrijednostima obitelji. Roditelji mogu računati na aktivnosti  koje će se u budućnosti redovito održavati paralelno uz „veliku Slatku Istru“ čime će i mlađi naraštaji moći cijeniti tradicionalne slastice. Zajednica time dobiva novu potencijalnu kariku u promociji mjesta, manifestacije, ali i nadarenosti, likovne kreativnosti i duha tradicije. Danas se, nažalost tradicija pomalo zaboravlja, a ovom ćemo aktivnošću djeci pružiti mogućnost da ne zanemare svoju lokalnu gastronomsku ponudu već da je cijene i poštuju.
 
Na svečanosti proglašenja Naj-akcija i novih „Gradova i općina – prijatelja djece“ koja se održala 20. studenoga 2018. godine u Starogradskoj vijećnici Skupštine Grada Zagreba u Zagrebu dodijeljene su povelje i pohvale za najoriginalnije lokalne akcije za 2018. godinu. Nakon što je stručno povjerenstvo za vrjednovanje pristiglih akcija ocijenilo sve prijedloge, Središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine – prijatelji djece dodijelio je pohvalu za uspješno provedenu akciju Likovna radionica „Ex tempore – Slatka Istra“ kojom je poboljšan i uljepšan život djece. Dobivanje Pohvale donosi i dodatnu vrijednost pri konačnom ocjenjivanju za dodjelu prestižne natpisne ploče da je dotični grad/općina – prijatelj djece što je od velikog značaja za Općinu Vižinada koja se natječe za dobivanje ove titule.