Općini Vižinada 486.000,00 Kn iz programa održivog razvoja lokalne zajednice

Jučer su u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova potpisani Ugovori o sufinanciranju 112 projekata lokalnih zajednica i njihove komunalne i druge infrastrukture za što je ove godine izdvojeno 38,5 milijuna kuna. Na poziv za sufinanciranje pristiglo je 511 zahtjeva, a odabrano je 112 projektnih prijedloga.

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić ovom prilikom istaknuo je:
“Zadnje četiri godine pomagali smo razvoj lokalne zajednice u sklopu programa održivog razvoja. Mada je kriza smanjila sredstva, i malo dobro dođe, a pomagat ćemo i dalje i iz proračuna i savjetima i potporama za pripremu projekata za EU”. Ministar Grčić također je dodao da se tu radi o sufinanciranju malih kapitalnih ulaganja većinom u ruralnim područjima, ali koja su pomogla velikom broju lokalnih jedinica da poboljšaju kvalitetu života za svoje stanovnike, te najavio da se uskoro očekuje osnivanje fonda za sufinanciranje projekata EU-a, iz kojeg će se godišnje sa 150 do 160 milijuna kuna pomagati projekti za EU. Lokalnim jedinicama koje nemaju novaca to će pomoći, jer bi u konačnici trebale osigurati tek oko 20 posto i manje za sufinanciranje.

Općini Vižinada ovim putem je odobreno 486.000,00 kuna za projekt rekonstrukcije zgrade Maraston, budućeg kulturno-turističkog centra Vižinada. Naime, radovi na sanaciji zgrade započeli su još u prosincu 2014. godine, a obuhvaćaju međukatne konstrukcije i sanaciju krovišta, a u narednim mjesecima uslijedit će i postavljanje vanjske stolarije. Projekt sufinancira i talijanska Regija Veneto sa iznosom od 48.000,00 Eura. Ukupna vrijednost investicije procijenjena je na 950.000,00 kuna. Ugovor o sufinanciranju jučer je u ime Općine Vižinade potpisao načelnik Marko Ferenac.